VOZAČI, OPREZ! Ako se STANETE ili PARKIRATE na ovim mestima, platićete 25.000 dinara!
Za javne zelene površine potrebno je odvojiti različite sume novca, Foto: Beta / Miloš Miškov

PAPRENO!

VOZAČI, OPREZ! Ako se STANETE ili PARKIRATE na ovim mestima, platićete 25.000 dinara!

Nove kazne...

Objavljeno: 27.05.2019. 08:04h
  • 2

Vozače u Beogradu od danas očekuju veće kazne za nepropisno kretanje, zaustavljanje i parkiranje na pešačkim prelazima, biciklističkim stazama, šinama i zelenim površinama.

Koliko će platiti, zavisiće upravo od mesta na kojem su učinili prekršaj. Za zaustavljanje vozila na šinama ili pešačkim prelazima kazna kazna će iznositi 25.000 dinara. Isti iznos moraće da plate i vozači koji se kreću ili zaustave u žutoj traci.

Za javne zelene površine potrebno je odvojiti različite sume novca. Pomoćnik načelnika beogradske Komunalne policije Ranko Šekularac objasnio je da se to zelene javne površine koje se nalaze u zoni pešačkih objekata, javnih objekata, reka, priobalja, jezera, kao i u zoni drvoreda, odnosno u zoni stambenih i poslovnih objekata.

- Zelena površina u zoni trga i pjacete je definitivno zelena površina koja će biti sankcionisna iznosom od 25.000 dinara, dok će zelena površina u nekom interblokovskom prostoru ili prostoru stambenih zgrada biti sankcionisana iznosom od 5.000 dinara - rekao je Šekularac za RTS.

Od visine kazne bitnija je izvesnost da će ona zaista biti plaćena, smatra profesor Saobraćajnog fakulteta. Upućeni tvrde da je važno i da se komunalni policajci drže svog rejona i dodaju da je automobil na kolovozu isključivo u nadležnosti Saobraćajne ali ne i Komunalne policije.

- Ako vi imate malu izvesnost da će kazna biti plaćena ma koliko ona visoka bila, teško da će veliki broj korisnika odustati od tadašnjeg načina ponašanja. Veliki broj vozila koja su nepropisno parkirana su posledica tog povećanja broja vozila, odnosno, verovatno je to i posledica povećanja broja stanovnika u Beogradu za šta Beograd pretpostavljam sa ovom infrastrukturom koju ima nije bio baš potpuno spreman - kaže Vladimir Čuljković, profesor Saobraćajnog fakulteta.

Parkiranjem se mora upravljati, smatraju stručnjaci i ističu da je potrebno problem zaustaviti na nivou na kojem je sada, a onda pristupiti njegovom rešavanju.

 

Bonus video

(Espreso.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media