PRAVNE ZAVRZLAME: Stručnjaci ZAOBIĐENI u odlučivanju o GONDOLI na Kalemegdanu?
Šta će na kraju biti sa projektom?, Foto: Skijališta Srbije

novi momenti

PRAVNE ZAVRZLAME: Stručnjaci ZAOBIĐENI u odlučivanju o GONDOLI na Kalemegdanu?

Odlukom Upravnog odbora istovremeno se obavezuje direktor Zavoda da usvoji niz konkretnih mera kojima će se unaprediti procedure donošenja odluka

Objavljeno: 09:57h

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture doneo je odluke vezane za projekat gondole na Kalemegdanu bez mišljenja Stručnog saveta, uz potpis samo jednog konzervatora, uz nepoštovanje obavezujućih planskih dokumenata utvrdili su Nadzorni i Upravni odbor te institucije i naložili da se sve odluke vezane za gondolu preispitaju što bi moglo da odloži, pa čak i obustavi izgradnju ovog projekta.

NO i UO sačinili su izveštaje kojima su utvrđene navedene nepravilnosti i netransparentnost u radu nakon postupka vanredne kontrole koji je pokrenulo Ministarstvo kulture i informisanja.

Ministarstvo kulture i informisanja, naime, pokrenulo je sredinom aprila proceduru kontrole rada Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i obratilo se Upravnom odboru ove ustanove kako bi dobilo mišljenje o njenom poslovanju prilikom izdavanja akata, mišljenja i uslova za projekat izgradnje gondola Kalemegdan-Ušće. Prošle nedelje, nakon detaljnih analiza akata, odluka i izveštaja u vezi slučaja gondola, svoje izveštaje u vezi slučaja usvojili su i Nadzorni odbor i Upravni odbor ove institucije.

U usvojenom izveštaju Nadzornog odbora ukazuje se na niz nepravilnosti, kontradiktornih i netransparentnih odluka donesenih od strane RZZZSK u slučaju gondola, koji idu mimo važećeg Plana generalne regulacije kojima se gradnja žičara i dalekovoda na Beogradskoj tvrđavi zabranjuje.

Takođe, izveštajem se potvrđuje da je izdavanje uslova obrađivao i potpisivao jedan do dva konzervatora arhitektonskog odeljenja, bez konsultacija sa kolegama iz odeljenja koji su se projektu protivili, bez uključivanja kolega iz drugih odeljenja i bez traženja mišljenja Stručnog saveta.

Nadzorni odbor zaključuje preporukom da se preispitaju doneta rešenja i mišljenja, te izvrši njihova eventualna revizija i izmena, kao i da se uvede rigoroznija i transparentnija procedura izdavanja mišljenja i uslova, kako bi se u budućnosti predupredili slične slučajevi.

Iste konstatacije o nepoštovanju obavezujućih planskih dokumenata, netransparentnosti donošenja odluka i izostanku konsultovanja Stručnog saveta i stručnih odeljenja Zavoda pri donošenju odluka, navode se i u usvojenoj odluci Upravnog odbora.

Odlukom Upravnog odbora istovremeno se obavezuje direktor Zavoda da usvoji niz konkretnih mera kojima će se unaprediti procedure donošenja odluka, kao i da preispita i utvrdi odgovornost lica koja su prouzrokovala proceduralne povrede poslovanja Republičkog zavoda i nepravilnosti u njegovom radu.

Izveštaji i odluke Upravnog i Nadzornog odbora Republičkog zavoda, kao organa imenovanih od strane Vlade Republike Srbije, trebalo bi da dovedu do preispitivanja neregularnih odluka i mišljenja izdatih od strane ove ustanove za potrebe gradnje gondole. NJihovim preispitivanjem i izmenama, ceo projekat morao bi da bude vraćen na početak.

Od Ministarstva kulture i informisanja, kao i do Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture do zaključenja ovog broja Danasa nismo dobili zvaničnu potvrdu, ali ni demanti informacija našeg lista.

Iz ministarstva su obećali da će odgovoriti na naša pitanja o daljim koracima koje u okviru svojih nadležnosti mogu da preduzmu povodom navedenih izveštaja, kao i da li će izgradnja gondole biti obustavljena, a odgovorni za propuste sankcionisani.

BONUS VIDEO:

HAOS U NOVOM BEOGRAFU, PRETUČEN TAKSISTA! Taksisti kreću u protestnu vožnju KA CENTRU! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.