STIGLI TURSKI AUTOBUSI: Isporučeno prvih osam od 70 vozila kompanije "BMC" (FOTO)
Autobusi turske kompanije "BMC", Foto: Beta/Goran Mitić

napredak

STIGLI TURSKI AUTOBUSI: Isporučeno prvih osam od 70 vozila kompanije "BMC" (FOTO)

Prvih osam od 70 novih niskopodnih solo autobusa gradskog tipa isporučeni su gradskom saobraćajnom preduzeću "Beograd"

Objavljeno:

Prvih osam od 70 novih niskopodnih solo autobusa gradskog tipa isporučeni su gradskom saobraćajnom preduzeću "Beograd", a prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića autobusi će već tokom dana početi da saobraćaju ulicama glavnog grada na linijama 602 i 603. Reč je o modernim autobusima turske kompanije "BMC" koja prodaje autobuse u čitavoj Evropi, rekao je Vesić i naveo da su autobusi opremljeni klimom, vaj-fajem, brojačima putnika i svime što treba da ima moderan gradski autobus. On je podsetio da su nedavno potpisana dva ugovora o nabavci ukupno 244 nova autobusa koji, osim pomenutih 70 autobusa turske kompanije "BMC", podrazumevaju i kupovinu 174 nova niskopodna solo autobusa gradskog tipa kompanije "Higer" iz Kine.

Do septembra će na ulicama grada biti 244 nova autobusa, a do kraja godine još 50 autobusa iz "Ikarbusa" što je ukupno 294 autobusa, rekao je Vesić i dodao da je za sledeću godinu planirano da se nabavi još 50 autobusa iz "Ikrabusa" i 30 električnih autobusa. "Na naše veliko zadovoljstvo ti električni autobusi će biti proizvedeni u 'Ikrabusu' pošto kineski partner koji je preuzeo 'Ikarbus' počinje sa proizvodnjom električnih autobusa. To će biti prvi električni autobusi proizvedni u Srbiji tako da ćemo mi ukupno, kada se sve sabere, imati 374 autobusa do sredine sledeće godine, najkasnije do septembra što je više od 50 odsto voznog parka", pojasnio je Vesić.

Goran Vesić u BMC autobusu
Goran Vesić u BMC autobusu foto: Beta/Goran Mitić

Istakao je da se nikad u istoriji Beograda nije desilo da se jednu godinu nabavi toliko autobusa. Na taj način, dodao je zamenik gradonačelnika, Grad pokazuje koliko je važno da se obnovi GSP "Beograd".

U gradski prevoz dugo nije ulagano i to je početak promena koje ćemo raditi u gradskom prevozu, prvo kupovinom novih autobusa, a zatim i boljom naplatom karata, kao i restrukturiranjem samog preduzeća jer mi, kao Skupština grada, čvrsto stojimo iza GSP 'Beograd' i želimo da ono napreduje", rekao je Vesić.

Vršilac dužnosti direktora GSP "Beograd" Radiša Momčilović je rekao da nabavka novih vozila za to preduzeće ima izuzetan značaj. "Prosečna starost postojećeg autobuskog voznog parka je oko 11 godina i jasno je da sa autobusima koji su toliko stari ne može pouzdano da se održava red vožnje i pruži kvalitetna usluga putnicima", rekao je on i dodao će se nova vozila u narednom periodu sukcesivno uključivati u saobraćaj.

On je zahvalio zameniku gradonačelnika koji je uložio ogroman napor da se počne sa obnovom voznog parka GSP "Beograd". Sedat Činar, direktor turske kompanije "BMC" od koje su autobusi nabavljeni, je zahvalio na saradnji gradskim čelnicima i predstavnicima GSP "Beograd" i izrazio zadovoljstvo što su autobusi za gradski prevoz u srpskoj prestonici nabavljeni baš od kompanije "BMC".

Goran Vesić i  Tanžu Bilgič
Goran Vesić i Tanžu Bilgič foto: Beta/Goran Mitić

Ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič je rekao da su turski autobusi veoma pouzdani i da će dobro poslužiti. "Ja boravim ovde i svedok sam napretka života građana u Beogradu. Drago mi je što smo partner tog pozitivnog razvoja i nadam se da ćemo nastaviti tako dobru saadnju sa beogradskim opštinama", rekao je on.

VESIĆ: POVEĆANE PLATE VOZAČA U GSP "BEOGRAD" Prosečna plata vozača u gradskom saobraćajnom preduzeću "Beograd" je 65.000 dinara, a prošle godine u ovo vreme je bila 52.000, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Odgovarajući na pitanja novinara, on je rekao da je dobijena saglasnost od Vlade Srbije za prijem novih vozača. "Biće vozača i trudićemo se da ponudimo i bolje uslove u skladu sa onim što možemo kao Grad", rekao je Vesić i ocenio da ovo povećanje nije dovoljno, jer vozači zaslužuju i veće plate. Zamenik gradonačelnika navodi da je nekoliko puta pričao sa premijerkom Anom Brnabić o tome da se iz zakona koji reguliše plate u državnoj upravi na neki način izuzmu deficitarna zanimanja, odnosno da se omogući da se više plate deficitarna zanimanja, među kojima je i posao vozača. "Nekoliko puta sam o tome razgovarao sa premijerkom. Naišao sam na dobar odziv i traži se model kako da to uradimo, jer kada su u pitanju deficitarna zanimanja treba ostaviti mogućnost da plata bude povećana, naravno da se spreče zloupotrebe, a svima je jasno da je posao vozača jedno od deficitarnih zanimanja", kazao je Vesić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.