NOVE PERIPETIJE: Izvršni odbor SANU podržao kritike AKADEMIKA na račun GONDOLE na KALEMEGDANU
Da li će se projekat gondole realizovati?, Foto: Skijališta Srbije

reakcije

NOVE PERIPETIJE: Izvršni odbor SANU podržao kritike AKADEMIKA na račun GONDOLE na KALEMEGDANU

Iz Izvršnog odbora SANU poručili su da su im "dobro poznate dimenzije problema na koji su akademici upozorili"

Objavljeno:

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) podržao je kritike akademika na račun izgradnje gondole na Kalemegdanu i narušavanja kulturno-istorjske celine Beogradske tvrđave.

- Osvrnuvši se na nedavno reagovanje Odeljenja istorijskih nauka na planiranu izgradnju godnole, kao i pridruževanje Odeljenja jezika i književnosti, Izvršni odbor podržao je angažovanje članova SANU na rešavanju različitih društvenih problema - istakli su akademici.

Iz Izvršnog odbora SANU poručili su da su im "dobro poznate dimenzije problema na koji su akademici upozorili".

Akademik i član Odeljenja jezika i književnosti Matija Bećković rekao je da veruje da će se, nakon reakcije tog dela SANU, rasprava o projektu gondole pokrenuti u okviru cele SANU.

Predsednik SANU Vladimir Kostić sastao se nedavno sa grupom međunarodnih stručnjaka za zaštitu kulturnog nasleđa iz organizacije Evropa nostra, a predstavnica te organizacije Sneška Kvadvlih-Mihailović rekla je na konferenciji posvećenoj projektu izgradnje žičare, da je Kostić poručio da "cela Akademija stoji protiv ideje da se gondola izgradi na tom važnom spomeniku kulture".

Niko od zvaničnika i predstavnika vlasti nije se osvrtao na mišljenje SANU, a povodom izgradnje gondole insistira se da ona neće narušiti izgled same Kalemegdanske tvrđave.

Obustavljanje pripremnih radova za izgradnju stanice na Beogradskoj tvrđavi naložio je Upravni sud osporavajući građevinsku dozvolu, dok se ne utvrdi razmera mogućih negativnih uticaja, a ministarstvo građevinarstva saopštilo je da će poštovati taj stav.

Međutim, zamenik gradonačelnika Goran Vesić naveo je ubrzo, da sud "nije zaustavio izgradnju gondole i da će ona biti u funkciji do kraja godine", pišu mediji.

BONUS VIDEO:

GARDA VOJSKE SRBIJE NA VOJNOJ PARADi "ODBRANA SLOBODE" U NIŠU!

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.