SRUŠILI ANOREKSIČNU ZGRADU: Nikla je sedam spratova u oktobru, a od danas nestala do temelja!
Takozvana anoreksična zgrada u naselju Medaković, Foto: Printscreen / Twiter

konačno

SRUŠILI ANOREKSIČNU ZGRADU: Nikla je sedam spratova u oktobru, a od danas nestala do temelja!

Postala je predmet ismevanja javnosti u oktobru prošle godine

Objavljeno:

Rušenje zgrade, jedne od primera divlje gradnje u Beogradu, takozvane anoreksične, mršave ili slim zgrade, počelo je danas, javljaju beogradski mediji.

Sedam spratova koje je niklo na obodu Medaković padine u Ulici Svetozara Zorića stajalo je visoko i dugačko, a toliko uzano da ovo čudo nikad ne bi prošlo neopaženo. Iz Gradska uprave kažu da je rok završetka rušenja 15. jul.

Vrlo brzo postala je predmet ismevanja javnosti u oktobru prošle godine, a gradilište je zatvorenonedugo nakon što su njene slike "zapalile" društvene mreže i utvrđeno je da je u pitanju nelegalna gradnja.

Gledano sa jedne strane izleda kao masivna građevina u kojoj se gradi stotine stanova, međutim ako se prošetate i promenite ugao gledanje, široka je kao jedna soba. Nije najjasnije gde bi stali spenište, hodnici, liftovi.

Ipak, rušenje ove rogobatnosti se neće dogoditi "preko noći", već postepeno.

- Žao nam je, nekako, sada. Mi smo je mesecima gradili, a sad je i rušimo. Možda bi za oko mesec trebalo da bude srušena, ne možemo da znamo ni okvirno. Sve zavisi, više je faktora. Okolne zgrade veoma su blizu, pa je bezbednost najbitnija - rekli su nam radnici koje smo zatekli na gradilištu, koje je svuda ograđeno zbog radova.

Nepoznat je i investitor, protiv koga je kao protiv N. N. lica podneta i krivična prijava, još od pre šest meseci.

Gradska uprava saopštila je danas da započeto sa uklanjanjem bespravnog objekta u Ulici Svetozara Zorića bb , a rok završetka zbog veličine objekta je 15. jul.

Gradska sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Božović rekla je da je objekat površine više od 6.500 kvadratnih metara, i da je to iziskivalo posebne aktivnosti na pripremnim radovima.

Prema rečima Sonje Božović, prioritet u borbi protiv bespravne gradnje je zaštita javnog interesa, bezbednost dece i imovine građana, što se jasno vidi u dosadašnjem delovanju građevinske inspekcije.

- Od stupanja na snagu novog zakona o planiranju i izgradnji, Gradska građevinska inspekcijazatvorila je preko 220 bespravnih gradilišta na teritoriji grada. Nadležnim tužilaštvima podneto je preko 180 krivičnih i drugih kaznenih prijava zbog osnovane sumnje da je učinjeno krivično delo "građenje bez građevinske dozvole", kao i drugih kaznenih dela iz oblasti gradnje - rekla je Božović.

Prema podacima tužilaštava, do sada je pravnosnažno osuđeno oko 60 lica koja su i pored obustave inspekcije nastavila sa gradnjom, a za preostala lica postupci su u toku, objasnila je ona.

Sekretarka je pohvalila izuzetnu saradnju Gradske građevinske inspekcije sa nadležnim tužilaštvima i MUP-om, koji su, istakla je, brzo i efikasno procesuirali počinioce krivičnih dela iz oblasti bespravne gradnje.

Pravosnažne presude bespravnim graditeljima su i medijski propraćene u cilju generalne prevencije.

12.000 KVADRATNIH METARA UKLONJENO

Božovićeva je podsetila da su u prethodnom periodu uklonjeni objekti ukupne bruto površine više od 12.000 kvadratnih metara.

Uklonjeni su objekti u Alaskoj ulici 17b, u neposrednoj blizini osnovne škole, kao i objekti u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 56, Višnjičkoj bb, Miroslava Krleže broj 6, koji su ugrožavali đake OŠ "Pavle Savić".

Božović je dodala da se sredstva za rušenje bespravne gradnje obezbeđuju prvobitno iz sredstava grada, a kasnije se u toku postupka naplaćuju od izvršenika.

(Espreso.co.rs/mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.