BRANKA PRPA NA MESTU UBISTVA SLAVKA ĆURUVIJE: Njene reči nose JAKU PORUKU (VIDEO)
Na obeležavanju godišnjice od ubistva  pojavila se i Branka Prpa, Foto: Pavle Kunovčić

OŠTRO

BRANKA PRPA NA MESTU UBISTVA SLAVKA ĆURUVIJE: Njene reči nose JAKU PORUKU (VIDEO)

Nije prihvatljivo da za sva politička ubistva imamo izvršioce, a ne i nalogodavce, kaže životna saputnica ubijenog novinara

Objavljeno:

Godišnjica ubistva novinara, vlasnika i glavnog i odgovornog urednika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavka Ćuruvije obeležena je polaganjem venaca i paljenjem sveća ispred zgrade u kojoj je živeo u Beogradu.

To je prvi put da je godišnjica obeležena uz prvostepenu presudu optuženima za taj zločin.

Na obeležavanju godišnjice od ubistva pojavila se i Branka Prpa koja je bila nevenčana supruga vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina".

Branka je bila sa Slavkom u trenutku ubistva, kada je i sama napadnuta.

Ona je istakla da je presudom prekinut lanac nekažnjivosti izvršilaca ubistava, ali da nije prekinut lanac nekažnjivosti nalogodavaca.

"Nije prihvatljivo da za sva politička ubistva imamo izvršioce, a ne i nalogodavce. Ova presuda se pridružuje lancu takvih političkih presuda", rekla je Prpa.

Branka je navela i da je napradoksalnije to što su sva politička ubistva vezana za službu državne bezbednosti i da to korespondira sa periodom vladavine Slobodana Miloševića , te da nema dileme koja vlast stoji iza toga.

Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SRJ, a 20 godina kasnije i četiri godine nakon početka suđenja, doneta je presuda kojom su Radomir Marković i Milan Radonjić osuđeni na po 30, a Ratko Romić i Miroslav Kurak na po 20 godina zatvora.

Vence kod spomen-obeležja u Svetogorskoj 35 položili su predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Udruženja novinara Srbije, rodbina Slavka Ćuruvije, prijatelji i kolege.

Pogledajte video:

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/J.Č)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.