Konzervatori Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture traže obustavljenje izgradnje gondole
Traže da se zaustave radovi, Foto: Printscreen

OGLASILI SE STRUČNJACI

Konzervatori Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture traže obustavljenje izgradnje gondole

Kao razlozi protiv gradnje gondole navodi se da će trajno biti uništeno arheološko nasleđe Beogradske tvrđave i narušen integritet spomenika kulture i parka Kalemegdan

Objavljeno:

Većina zaposlenih stručnjaka konzervatora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture (RZZSK) apelovala je da se obustavi izgradnja gondole na Kalemegdanu, saopštilo je danas udruženje o značaju kulturne baštine "Evropa nostra Srbija".

Kako se navodi, apel je poslat direktorki RZZSK-a Mirjani Andrić, gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću, ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću, ministarki građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorani Mihajlović i direktoru Arheološkog instituta SANU Miomiru Koraću.

Konzervatori su ukazali na to da nisu učestvovali u donošenju dozvole za gradnju, već samo arhitektonsko odeljenje RZZSK koje, kako je navedeno, takođe nije bilo jednoglasno.

"Time je spomenik kulture od izuzetnog značaja ugrožen odlukom koju potpisuje samo šefica arhitektonskog odeljenja RZZSK", navodi se u saopštenju.

Kao razlozi protiv gradnje gondole navodi se da će trajno biti uništeno arheološko nasleđe Beogradske tvrđave i narušen integritet spomenika kulture i parka Kalemegdan.

"Doći će do uništavanja (fizičkog razgradjivanja, izmeštanja) značajnog kulturnog sloja iz perioda kada se na prostoru Beogradske tvrđave nalazio Rimski vojni logor (rimski kastrum), što je bio razlog za nominaciju Beogradske tvrđave za upis na Uneskovu Listu Svetske baštine u okviru Granica Rimskog Carstva", upozorili su konzervatori.

Prema njihovoj oceni, izgradnjom gondola i uništavanje Rimskog šanca kao posledicu bi imalo izuzimanje Kalemegdana sa liste lokaliteta koji ispunjavaju uslove za upis na Listu Svetske baštine.

"Izgradnja gondole Kalemegdan – Ušće u direktnoj je suprotnosti sa Planom generalne regulacije koji je još na snazi i čije odredbe su obavezujuće, a on izričito za prostor Beogradske tvrdjave zabranjuje izgradnju žičanih sajli za alternativni prevoz i rekreaciju", ukazali su konzervatori, a objavila Evropa nostra Srbija.

Vesić: Vi mislite da gondola nije potrebna, ja mislim da je gondola potrebna

Ako je suditi po najavama gradskih vlasti, Beograd bi do kraja godine trebalo da dobije gondolu, koja će povezivati Kalemegdansku tvrđavu i Ušće. I dok vlasti žičaru najavljuju kao novu turističku atrakciju prestonice, više od 20 stručnih udruženja i instituta koji se bave zaštitom kulturnog nasleđa upozoravaju da će gradnja gondole urušiti Beogradsku tvrđavu, kulturno dobro od izuzetnog značaja, i ugroziti arheološka nalazišta.

Kako je pisao Insajder, projekat gradnje gondole oslanja se na tri planska dokumenta, a jedan od njih strogo zabranjuje postavljanje žičare na Kalemgdanskoj tvrđavi.

U Planu generalne regulacije, u delu koji se odnosi na Beogradsku tvrđavu, navodi se da je „naročito“ zabranjeno postavljanje žičanih sajli za alternativni prevoz.

„Beogradska tvrđava je istorijsko jezgro Beograda, koji je proglašen za kulturno dobro od izuzetnog značaja. Iako zelenilo nije glavna namena ovog prostora, ono jeste njegova karakteristika i specifičan okvir za objekte utvrđenja i u tom kontekstu ga treba tretirati kod budućeg uređenja prostora. Zabranjuje se postavljanje dalekovoda, žičanih sajli za alternativni prevoz i rekreaciju naročito u području Beogradske tvrđave i u njenim širim vizurama i akvateritorijalnim obuhvatima“, piše u Planu generalne regulacije.

Prema istraživanju Insajdera, planovi razvoja grada razlikuju se jedan od drugog i dok urbanistički plan predviđa žičare, ali ne precizira gde, Plan generalne regulacije zabranjuje žičare na Beogradskoj tvrđavi.

Poslednji usvojen Plan detaljne regulacije za gondolu poziva se na oba dokumenta, a predviđa gradnju baš na Kalemegdanu. Sva tri dokumenta usvojila je gradska skupština u protekle tri godine.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je u izjavi za Insajder rekao “da ne razumemo šta sa čim treba da bude usklađeno i da je sve u skladu sa zakonom”. Prema njegovim rečima, oni koji se sada bune to su mogli da rade u vreme dok je bila javna rasprava.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Insajder.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.