GONDOLA NA KALEMEGDANU DOBILA DOZVOLU! Sagradiće je BRŽE NEGO ŠTO SMO MISLILI
Sagradiće je BRŽE NEGO ŠTO SMO MISLILI, Foto: Printscreen/Youtube

uskoro!

GONDOLA NA KALEMEGDANU DOBILA DOZVOLU! Sagradiće je BRŽE NEGO ŠTO SMO MISLILI

Rok za završetak radova oko 90 dana

Objavljeno:

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je dozvolu za izgradnju gondole koja će povezivati Kalemegdan i Ušće. Kako se navodi u saopštenju nadležne institucije, ovaj dokument je u skladu sa važećim prostornim planom i aktima Grada. Takođe ističu da je krivična prijava koju su poslanici Saveza za Srbiju podneli protiv nadležne ministarke Zorane Mihajlović zbog izdavanja dozvole za žičaru - bespredmetna.

Dozvola je izdata u skladu sa rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture i odnosi se na pripremne arheološke radove na Kalemegdanu, piše u saopštenju.

- Sve je u skladu sa zakonskim propisima. Upravo zbog toga smatramo da je najava podnošenja krivičnih prijava zbog ovog projekta bespredmetna i predstavlja samo još jedan pokušaj politizacije projekta gradnje gondole u čemu Ministarstvo ne želi da učestvuje - kažu iz resornog ministarstva.

Kako su "Novostima" rekli iz JP "Skijališta Srbije", koje je jedan od investitora, izvođenja pripremnih radova na Beogradskoj tvrđavi počeće posle sticanja svih uslova.

- Pripremni radovi planirani su u svrhu zaštite arheoloških istraživanja na lokaciji polazne stanice na Kalemegdanu, za šta je dobijena dozvola od Ministarstva kulture - ističu, za "Novosti", iz JP "Skijališta Srbije". - Planirano je postavljanje gradilišne ograde, postavljanje instalacija, izvođenje zemljanih radova, stabilizacija terena i osiguranje iskopa bušenim šipovima prema susednim parcelama.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić nedavno je najavio da će vožnja žičarom biti moguća do kraja ove godine. Trasa gondole između Ušća i Kalemegdana biće dugačka oko kilometar, imaće 25 kabina i prevoziće oko 3.000 putnika na sat. Vrednost ovog projekta je oko 1,8 milijardi dinara, a finansiraju je Grad Beograd i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Rok za završetak radova oko 90 dana

Procenjeni rok trajanja pripremnih radova je oko 90 dana, navode iz JP "Skijališta Srbije".

Međutim, trajanje ove faze moglo bi biti produženo, u zavisnosti od trajanja arheološkog iskopanja na Kalemegdanu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.