NE UKLANJA SE SPOMENIK VOJVODI VUKU: Andrea Radulović demantovala pisanje medija
Andrea Radulović, Foto: Skupština grada Beograda

NIJE TAČNO

NE UKLANJA SE SPOMENIK VOJVODI VUKU: Andrea Radulović demantovala pisanje medija

Andrea Radulović je rekla da je ružno da ovakve glasine šire oni za vreme čije vlasti duže od deset godina su bili zatvoreni Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti

Objavljeno:

Zamenik predsednika Skupštine grada Andrea Radulović demantovala je danas vest koja se pojavila juče na televiziji N1 “da će spomenik Vojvodi Vuku na Topličinom vencu biti uklonjen”.

“U moru laži koje sa ovih dana objavljuju u vezi sa uredjivanjem grada ova laž u vezi sa spomenikom vojvodi Vuku je sigurno najveća i najgluplja”, izjavila je Radulović i dodala da “odluke o postavljanju ili pomeranju nekog spomenika donosi Odbor za nazive trgova i ulica grada Beograda u kome sede predstavnici svih stranaka zastupljenih u Skupštini grada Beograda a takvo nešto nikada niko nije predložio”.

Andrea Radulović je rekla da je ružno da ovakve glasine šire oni za vreme čije vlasti duže od deset godina su bili zatvoreni Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti. “Dok su oni vladali dva naša najznačajnija muzeja bila su zatvorena a na Veliko stepenište na Beogradskoj tvrdjavi stavljali su veštački kamen dok su asfaltirali prva tri stepenika Malog stepeništa.

Tako Djilas i ekipa doživljavaju kulturu. Mi smo obnovili Malo stepenište, Damad Ali pašino turbe, česmu Mehmed paše Sokolovića, plato oko Pobednika, spomenik zahvalnosti Francuskoj a sada je počela obnova Velikog stepeništa i Sahat kule dok završavamo projekte za renoviranje Cvijete Zuzorić. Obnovili smo Malo pozorište “Duško Radović” a sada obnavljamo pozorište “Boško Buha” a sledeće godine počinjemo obnovu scene Bojan Stupica kao i rekonstrukciju zgrade Muzeja grada Beograda.

Za pet godina uradili smo više u kulturi nego naši prethodnici decenijama unazad. I sada će ovi koji su sve uništili u kulturi nama da drže lekcije i da izmišljaju kao ovo za spomenik vojvodi Vuku”, poručila je Andrea Radulović. Andrea Radilović je rekla da se “razlika izmedju nas i njih se najbolje vidi na primeru Oktobarskog salona koji je u vreme ovih “kulturnih prevaranata” posetilo nekoliko hiljadaljudi, a prošle godine kada smo ga mi organizovali preko 40.000 posetilaca”.

“Dakle, mi obnavljamo stare spomenike kao što je slučaj sa spomenikom zahvalnosti Francuskoj ili kao što će ove godine biti obnovljen Pobednik i postavljamo nove spomenike kao što je to slučaj sa Borislavom Pekićem i Milutinom Milankovićem ili kao što će to biti slučaj sa Stefanom Nemanjom. Mi spomenike ne pomeramo. To je naša politika”, kazala je Radulović i dodala sa “kakva je kulturna politika naših prethodnika bila “najbolje govori činjenica da stotinak metara od spomenika Vojvodi Vuku jedan visoki funkcioner DS ima kafić zbog koga je, da bi dobio baštu, obrisao pola pešačkog prelaza”.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.