HITLEROVI NACISTI SU UNIŠTILI BEOGRAD! Pogledajte RUŠEVINE prestonice Srbije iz ugla OKUPATORA (FOTO)
Beograd 6. aprila 1941.godine, Foto: Printscreen/youtube

sećanja

HITLEROVI NACISTI SU UNIŠTILI BEOGRAD! Pogledajte RUŠEVINE prestonice Srbije iz ugla OKUPATORA (FOTO)

Na današnji dan 1941. godine bombardovanjem Beograda počeo je Drugi svetski rat u Jugoslaviji

Objavljeno:

Do sada smo nebrojano puta videli fotografije bombardovanog Beograda tog 6. aprila davne 1941. godine, ali sada imamo priliku da pogledamo kako je to izgledalo iz ugla jednog okupatora.

Naša prestonica je bombardovana i rušena više puta u Prvom svetskom ratu, bombardovan i rušen više puta u Drugom svetskom ratu, bombardovan preko dva i po meseca od strane NATO pakta 1999. godine i nadamo se da neče više nikada.

Beograd tokom Drugog svetskog rata nije bio samo najteže bombardovan i najviše stradao, prvo od strane Nemaca, a potom i od strane Saveznika, nego je naša prestonica u to doba čitave tri i po godine grcala pod čizmom nacističkog okupatora, što je sve činilo mnogo gorim nego što bi bilo da je vreme bilo normalnije, a okupator čovečniji.

Beograd iz ugla okupatora
Beograd iz ugla okupatora foto: Printscreen/youtube

Video-snimak u nastavku prikazuje Beograd neposredno nakon pada u Aprilskom ratu, nedugo nakon što su pristigle trupe nemačkog Vermahta:

U naredne tri godine Nemci će ga jednim delom obnoviti, koliko je to bilo moguće u tim ratnim uslovima, i koliko je njima bilo potrebno za efikasno upravljanje i eksploataciju Srbije, ali uzalud jer će još grđe stradati kada se na nebu budu pojavili saveznički bombarderi. To što nam saveznici bombardovali grad ne čini ih ništa manje saveznicima: bio je rat, a Beograd je bio nemačka tvrđava koja je morala biti oslobođena po svaku cenu. Mnogima se to ne dopada, a ima i onih koji idu dalje od tog nezadovoljstva pa osuđuju Tita i njegove partizane, ignorišući to što je i sam Draža tražio bombardovanje prestonice mnogo pre njih, ali to sad nije važno.

Na današnji dan 1941. godine bombardovanjem Beograda počeo je Drugi svetski rat u Jugoslaviji, a nemačka bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu, takođe su poznata i kao Operacija Odmazda. Dogodila su se 6, 7, 11. i 12. aprila 1941. u uvodnim danima invazije Sila Osovine na Kraljevinu Jugoslaviju:

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.