GRAD NEMA OBAVEZU DA DECI OBEZBEDI MESTO U VRTIĆU, PA NISMO MI BEBI SERVIS! Slavka Gaka razapeli zbog ove izjave
Slavka Gaka su na društvenim mrežama ZBOG OVE IZJAVE RAZAPELI! , Foto: Marina Lopičić, Profimedia, Ilustracija

REALNO

GRAD NEMA OBAVEZU DA DECI OBEZBEDI MESTO U VRTIĆU, PA NISMO MI BEBI SERVIS! Slavka Gaka razapeli zbog ove izjave

Roditelji su stavljeni pred svršen čin u situaciji da ne mogu da se vrate na posao jer nema ko da im čuva decu - piše portal Bebac

Objavljeno:

O Slavku Gaku danas priča cela Srbija.

Pre nekoliko dana on je saopštio da će konkurs za mesta u beogradskim državnim vrtićima biti sproveden od 8. do 25. aprila.

Potom se pojavila vest da roditelji koji ne budu uspeli da upišu decu u neku od državnih predškolskih ustanova više neće dobijati odbijenice direktno od vrtića, već će subvencije za upis u privatnu ustanovu morati prethodno da im odobri nadležni Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Liste neupisane dece vrtići će slati gradskoj komisiji na odobrenje, nedavno je objasnio sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Slavko Gak.

Ipak, kako je portal Bebac objavio, gradski sekretar za obrazovanje je rekao da „grad nema obavezu da deci obezbedi mesta u vrtićima, jer nismo bebi servis“.

Kako ovaj portal navodi, po ko zna koji put kažnjeni su se roditelji zbog lošeg rada inspekcija i institucija koje ne rade svoj posao. Pod izgovorom za malverzacije od strane roditelja i privatnih vrtića, brojni beogradski mališani ostali su bez vrtića, piše portal Bebac.

Roditelji su stavljeni pred svršen čin u situaciji da ne mogu da se vrate na posao jer nema ko da im čuva decu. Gradski sekretar za obrazovanje Slavko Gak smatra da Grad nema obavezu da roditeljima obezbedi čuvanje dece jer kako kaže, oni nisu bebi servis!

Iz ovog portala Gaku su odgovorili: - Gospodine Gak, tačno je da vi niste bebi servis, građani od Vas očekuju mnogo više od toga! Zato preuzmite odgovornost i prestanite da se služite nedoličnim izgovorima za odbijanje subvencija.

Bez ikakve najave i opravdanih razloga, sve roditelje koji su predali zahtev za subvencije od decembra meseca ostavili ste na cedilu, jer komisija koja je naknadno formirana nije odobrila ni jednu jedinu odbijenicu koja je neophodna za dobijanje subvencija Grada. Da je komisija zasedala i razmatrala kao što se navodi, ne bi stiglo jedno isto obaveštenje svim ustanovama da su apsolutno svi zahtevi odbijeni! To što se broj privatnih vrtića drastično uvećao nije problem roditelja. Broj dece se nije povećao i sva ona deca koju je Grad odbio na konkursu za državni vrtić moraju negde da pronađu svoje mesto. Za sve nepravilnosti koje navodite krivi ste vi, a ne roditelji! Dok prebacujete krivicu i odgovornost sa jedne institucije na drugu, ispaštaju roditelji koji ili nisu dobili subvencije ili im subvencije kasne pa se suočavaju sa neplaniranim troškovima, jer Grad nije u stanju da sprovedete postupak do kraja. Čak ste i izdate odbijenice proglasili nevalidnim, a roditelje time vratili na sam početak bitke za mesto u vrtiću.

Ovim povodom oglasila se i Narodna stranka. Nikola Jovanović kaže da je ovim postupkom Slavko Gak uvredio roditelje i vaspitače kao i da ima sraman odnos prema deci.

Šef odborničke grupe Savez za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović izjavio je danas da je gradski sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Slavko Gak ispisao novu stranicu beščašća „vladavine dvojca Radojičić-Vesić“ izjavom da „grad nema obavezu da deci obezbedi mesta u vrtićima, jer nismo bebi servis“.

„Gospodine Gak, niste shvatili suštinu da grad upravo ima obavezu da obezbedi mališanima mesto u vrtićima, na šta je država obavezala osnivače zakonom i Pravilnikom o prioritetima za upis dece u predškolske ustanove. I ne samo samo to, već i da pruži svaku drugu podršku porodici u ishrani, nezi i vaspitanju deteta“, naveo je Jovanović, koji je i potpredsednik Narodne stranke.

Jovanović je istakao da je Gak takvom izjavom ponizio i vaspitačice, jer one nisu dadilje, nego pedagozi koji završavaju visoke škole kako bi mogle da rade sa decom.

„Gradski sekretar pokušava bahatošću i odglumljenom čvrstinom u nastupu da prikrije činjenicu da ova vlast za pet godina nije izgradila nijedan potpuno novi vrtić, kao i da su ove godine smanjena sredstva u budžetu grada za 799 miliona dinara za predškolsko obrazovanje i vaspitanje“, naveo je Jovanović.

„Gospodine Gak, umesto da pitate svog šefa, 'gradonačelnika na mala vrata’ Gorana Vesića, zašto ta sredstva umesto na mališane idu na gondolu, ispaljivanje vatrometa i privatne prevoznike, vi mu dajete alibi tako što vređate roditelje i vaspitače. Sram vas bilo, Slavko Gak“, zaključio je Jovanović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.