OČEKUJU NAS VELIKE IZMENE U JAVNOM SAOBRAĆAJU: Ukidaju se OVE LINIJE! Trolejbusima skraćena trasa!
Selidba majstora na kolovoz biće početak velikih saobraćajnih izmena koje će potrajati najverovatnije do jeseni!, Foto: Filip Plavčić

DRUGA FAZA RADOVA NA TRGU REPUBLIKE

OČEKUJU NAS VELIKE IZMENE U JAVNOM SAOBRAĆAJU: Ukidaju se OVE LINIJE! Trolejbusima skraćena trasa!

Selidba majstora na kolovoz biće početak velikih saobraćajnih izmena koje će potrajati najverovatnije do jeseni

Objavljeno: 21:48h

Preuređeni pločnik na Trgu republike trebalo bi da zasija početkom naredne nedelje, odnosno već prvog aprila. Za radnike „Štrabaga” neće biti odmora jer će odmah posle toga prionuti na uređenje saobraćajnica koje okružuju trg. Selidba na kolovoz označiće i početak velikih saobraćajnih izmena koje će potrajati najverovatnije do jeseni, odnosno do novembra, za kada je zakazano okončanje svih radova koji su u vezi sa preuređenjem trga. Za saobraćaj će do tada biti zatvoren potez Terazije (na uglu sa Prizrenskom) – Narodno pozorište.

Najveće izmene, kada je reč o javnom saobraćaju, pretrpeće trolejbuski sistem. Linije 19, 28 i 41 biće u potpunosti ukinute, na liniji 40 zbog toga će biti ubačena dodatna vozila, a trolejbusima 21, 22 i 29, iz pravca perifernih terminusa, trasa će biti skraćena do Slavije.

Privremeno se uvodi izlazno stajalište na Trgu Slavija i ono će biti na delu između Makenzijeve i Beogradske ulice, dok će polazno stajalište biti između ulica Kralja Milana i Nemanjine. Kao zamena za trolejbuse od Trga republike do Slavije biće uspostavljena privremena lokalna autobuska linija 22A. Ovi autobusi koristiće novoformirana stajališta na Trgu Slavija i u zoni privremene okretnice kod Palate „Albanija”, kao i sva postojeća stajališta u ulicama Kralja Milana i Terazije – objašnjavaju u Sekretarijatu za javni prevoz.

Privremena okretnica kod „Albanije”, koju su u toku vikenda za okretanje autobusa uredile ekipe „Beograd-puta”, biće početna i krajnja stanica i za vozila 27 i 31. NJihova trasa će, dok traju radovi, biti neznatno skraćena. Nešto veća izmena važiće za linije 24, 26, 37 i 44. Autobusi koji saobraćaju na ovim linijama u smeru ka Bulevaru kralja Aleksandra, dok se obnavljaju ulice oko trga, iz Francuske će prolaziti pored okretnice „Trg republike”, zatim Ulicom braće Jugovića, Dečanskom i dalje redovno.

U ovom smeru privremeno se uspostavlja stajalište pored Narodnog pozorišta. U suprotnom smeru autobusi na ovim linijama će iz Dečanske ulice ići Ulicom braće Jugovića do Francuske i dalje redovnom trasom. U ovom smeru koristiće se postojeće stajalište kod Doma omladine – preciziraju u Sekretarijatu za javni prevoz.

Kako su posle uređenja privremene okretnice kod Palate „Albanija” taksisti ostali bez stanice, njima će novo stajalište ubuduće biti nedaleko odatle – kod hotela „Kasina”.

Taksi stanica izmešta se kod hotela na stajalište javnog prevoza u smeru ka Trgu republike. Ovu poziciju koristiće samo taksi vozila jer će stajalište za autobuse privremeno svakako biti izmešteno kod „Albanije” – dodaju u sekretarijatu.

U toku obnove saobraćajnica kod Trga republike očekuje se da će dodatni saobraćajni pritisak zadesiti Trg Nikole Pašića, ali i ulice Braće Jugovića, Dečansku i Bulevar despota Stefana.

Sasvim izvesno, „trole” i autobus 31, za koji je juče zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio da će od naredne godine biti elektrobuska linija, verovatno se neće vraćati na okretnicu na Studentskom trgu. I njemu uskoro predstoji preuređenje koje podrazumeva i izgradnju podzemne garaže.

Radovi na Trgu republike počeli su u poslednjoj dekadi avgusta 2018. i bilo je predviđeno da traju 420 dana. Ubrzo su obustavljeni zbog pronalaska arheoloških ostataka i već tada je bilo jasno da će druga faza radova, prvobitno predviđena za početak marta, biti odložena preuređenje koje podrazumeva i izgradnju podzemne garaže.

Kako je dugoročnim planom predviđeno ukidanje i ove i autobuske okretnice na Trgu republike, čini se da će terminus kod „Albanije” malo duže biti privremena okretnica. Tu će, po svemu sudeći, osim autobusa, ubuduće okretati i deo trolejbusa. Razlog tome je što još nije sređen budući veliki trolejbusko-autobuski terminus u Dunavskoj na Dorćolu. Izvođač za te radove odavno je izabran, ali zbog imovinskopravnih problema radovi još nisu počeli.

Da se trolejbusi više neće vraćati na Studentski trg ukazuju i nedavno raspisani tenderi za izgradnju trolejbuske veze do Dunavske, ali i za uređenje privremene okretnice trola upravo kod „Albanije”.

Pošto je u više navrata najavljivano i da će za koju godinu od Slavije do Kalemegdana ponovo da protutnji tramvaj 1, ostaje da se vidi i da li će u toku radova na saobraćajnicama na potezu od Kolarčeve do Narodnog pozorišta biti ugrađen deo tramvajskih šina.

BONUS VIDEO:

KAMION SA NATOVARENIM AUTOMOBILIMA ZAKAČIO PASARELU! Vozači se spasavali od gvožđurije koja leti po putu! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Politika.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.