VOJISLAV JE CEO DAN ČEKAO DA GA IZBACE IZ KUĆE! Odloženo iseljenje Vuksanovića, OVO MU JE POKLON ZA ROĐENDAN (FOTO)
Iseljenje porodice Vuksanović, Foto: Stefan Kojić, Espreso.co.rs

AUTOKOMANDA

VOJISLAV JE CEO DAN ČEKAO DA GA IZBACE IZ KUĆE! Odloženo iseljenje Vuksanovića, OVO MU JE POKLON ZA ROĐENDAN (FOTO)

Njegova porodica u ovoj kući živi od 1936. godine

Objavljeno: 15:39h

Iseljenje Vojislava Vuksanovića i njegove porodice zakazano je za danas u 10 i 30 sati iz doma u Prilepskoj ulici broj 7, u kom njegova porodica živi od 1936. godine. Prijatelji, porodica i građani, okupili su se kako bi odbranili dom porodice Vuksanović.

Vojislavu, koji je jedan od aktvista Združene akcije Krov nad glavom, danas je 30. rođendan.

Izvršiteljka iseljava porodicu Vuksanović na osnovu presude za nepostojeći objekat, "jer kuća koja je bila predmet spora ne postoji od 2000. godine", rekao je nedavno Vojislav za portal Espreso.co.rs.

Ekipa Espresa je od jutros na terenu u Prilepskoj ulici, a sva dešavanja pratite uživo na našem lajv blogu.

12.40 Vojislav Vuksanović je objavio da je izvršenje odloženo, jer su poverioci odustali.

- Mislim da sam ja jedini "dužnik" koji je jurio poverioce po kraju - kaže Voja kroz smeh za kraj.

1 / 4 Foto: Espreso.co.rs

12.30 Stigla je izvršiteljka u pratnji policije, ali su poverioci pobegli kada su videli medije i aktiviste. Vojislav Vuksanović trenutno razgovara sa izvršiteljkom, a policiji je rekao da "asistira krivičnom delu".

Kako kaže Vojislav, poveriocu su pobegli "glavom bez obzira"

- Slučaj je paradoksalan. "Dužnik" juri poverioce i izvršiteljku da ih dovuče u kuću a oni se sklanjaju. Čak su došli ulicu niže da pregovaraju.

1 / 3 Foto: Espreso.co.rs

12.20 Vojislav se obratio prisutnima, zahvalio se što su došli da ga podrže i objasnio zbog čega izvršiteljka nije došla. Poslušajte u videu njegovo obraćanje.

12.12 Vojislav je uzeo megafon, obukao majcu s natpisom "Krov nad glavom" i čeka izvršiteljku. Okupljen je veliki broj ljudi, a došao je i Srđan Nogo, poslanik u Skupštini Srbije.

Vojislav Vuksanović
Vojislav Vuksanović foto: Espreso.co.rs
1 / 3 Foto: Espreso.co.rs

Kako kaže Vojislav, on je branio ljude od iseljenja, jer je sve osetio na svojoj koži, te se kao aktivista pridružio Združenoj akciji Krov nad glavom pre godinu i po dana.

11.45 Okupljeni su na ulici, čekaju policiju i izvršiteljku.

1 / 7 Foto: Espreso.co.rs

11.02. Kod Vuksanovića je puna kuća podrške, koji su došli kako bi pomogli Voji da na svoj 30. rođendan sačuva kuću u kojoj je živeo oduvek. Izvršenje koje je bilo zakazano za 10.30h, odloženo je za 12 sati.

Tu je i porodični pas, a okupljeni se šale da i on čeka izvršenje.

Rotvajler
Rotvajler foto: Espreso.co.rs

10.40 U kući i dvorištu nalaze se komšije, prijatelji i aktivisti Združene akcije Krov nad glavom, koji su došli da odbrane Vojinu kuću.

1 / 7 Foto: Espreso.co.rs

10.34 Policija kolima kruži oko kuće, ali za sada niko od pripadnika policije nije došao kao ni izvršiteljka, iako je iseljenje najavljeno za 10.30h.

10.27 Snežana Vuksanović sa suzama u očima kaže da sve ovo traje predugo.

- Plac sam dobila od dede, ovde sam odrasla, sagradili smo kuću, kućili se ceo zivot i sada nam se dešava ovo. Samo da moj sin bude dobro, a mnogo se nervira. Samo da ostanemo psihički stabilno i zadravi, sada mi je samo to važno i da sačuvamo našu kuću - priča očajna žena, koja kaže da joj sve ovo deluje kao san.

Snežana Vuksanović
Snežana Vuksanović foto: Espreso.co.rs

Ona dodaje da je godpođa koja traži kuću advokatica i da ne odustaje.

- Ako nas prinudno isele, mi drugi opciju nemamo. Ne znam zaista šta ćemo da radimo u toj situaciji - kaže majka Vojislava Vuksanovića za portal Espreso.co.rs.

09.47 Prijatelji, porodica i aktivisti Združene akcije Krov nad glavom, počeli su da se okupljaju u kući Vojislava Vuksanovića, u Prilepskoj ulici. On danas slavi rođendan, a ujedno čeka izvršiteljku. Na njegovom, ali i licu njegove majke, vidi se zabrinutost zbog onoga što ih danas čeka.

1 / 6 Foto: Espreso.co.rs

Vojislav je uznemiren i iscrpljen, a izvršenje koje čeka, karakteriše kao krivično delo.

- Čekam izvršitelja da ga pitam zašto je došao, pošto izvršenja za iseljenje nema - rekao je on za portal Espreso.co.rs.

Vojislav Vuksanović kad je bio mali
Vojislav Vuksanović kad je bio mali foto: Espreso.co.rs

Nova izvršiteljka je preuzela ovaj predmet nakon što je prethodna izvršiteljka donela zaključak da zaustavlja izvršenje zbog komplikovane pravne situacije.

Kuća koja je bila predmet spora ne postoji od 2000. godine. Objekat koji su Vuksanovići pokušali da rekonstruišu se urušio i na istom mestu sagrađen je nov objekat. Tada se nakon 80 godina pojavljuju naslednici žene koja je zajedno sa precima porodice Vuksanović živela na toj adresi 30ih godina prošlog veka i traže da se nova kuća njima dodeli. Presuda je doneta na osnovu spora oko nepostojeće kuće.

Da objekat izvršenja ne postoji konstatovao je i sudski veštak građevinske struke koji je u veštačenju naveo „Nije moguća identifikacija objekta prema obrazloženju iz presude Prvog osnovnog suda u Beogradu od 18.11.2012. godine 33 P br. 20925/2011, isti ima uređeno potkrovlje za stanovanje i karakteristike navedene u nalazu”. Izvršiteljka ne poseduje nikakvu dokumentaciju na osnovu koje bi mogla da iseli porodicu Vuksanović iz njihovog doma, jer za taj objekat ne postoji sudska presuda niti se ikada vodio spor. Jedini spor koji se vodi sada je onaj koji su upravo Vuksanovići pokrenuli, kako bi se utvrdilo vlasništvo nad novim objektom.

Ovaj slučaj je jedna od brojnih potvrda nalaza koji je nedavno objavio Vladin Savet za borbu protiv korupcije, da izvršitelji “vrše funkciju sudija koji donose odluke o građanskim pravima u izvršenju” i da se zbog toga čitava institucija javnih izvršitelja mora iz korena promeniti izmenama zakona. Zbog toga "Združena akcija Krov nad glavom" javno pozvala vlasti da do promene Zakona o izvršenju i obezbeđenju, uvedu moratorijum na prinudna iseljenja, kako se ne bi uvećavala nenadoknadova šteta koja je primenom ovog zakona već naneta hiljadama ljudi i čitavom društvu.

BONUS VIDEO: 20 GODINA POSLE BOMBARDOVANJA IZBACUJU BORCA NA ULICU: Porodicu Lalović izvršitelji ponovo pokušavaju da ISELE

(Espreso.co.rs/J.Č.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.