NA UNESKOVU LISTU BEZ VOJNOG MUZEJA I GONDOLE? Otkrivamo šta se STVARNO dešava na KALEMEGDANU
Šta li čeka Beogradsku tvrđavu?, Foto: Beta / Miloš Miškov

komplikovan slučaj

NA UNESKOVU LISTU BEZ VOJNOG MUZEJA I GONDOLE? Otkrivamo šta se STVARNO dešava na KALEMEGDANU

Izmeštanje vojnog objekta pod kapu civilnih organa vlasti preduslov je za to da Beogradska tvrđava obnovi zahtev za upis na listu Svetske kulturne baštine Unesko

Objavljeno:

Beogradska tvrđava, spomenik kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, nije na Tentativnoj listi (Tentativna lista je popis onih područja koja se nalaze na teritoriji zemalja članica za koje se smatra da su relevantne za upis na Listu svetske baštine) svetskog nasleđa kao pojedinačno kulturno dobro.

Postoji inicijativa da se imenuje 17 lokaliteta iz Srbije u okviru nominacije „Granica Rimskog carstva“, a jedan od potencijalnih lokaliteta delom se nalazi na teritoriji Beogradske tvrđave, rečeno je u Ministarstvu kulture i informisanja povodom upozorenja da bi zbog izgradnje kontroverzne gondole, koja bi trebalo da prevozi građane sa Beogradske tvrđave do Ušća preko reke Save, mogla da dovede u pitanje nominaciju Srbije iz 2015. za upis na Uneskovu listu svetske kulturne.

U Ministarstvu ističu da ono nije nadležno za davanje dozvole za radove koji se izvode na nepokretnim kulturnim dobrima, dok se Ministarstvo za spoljne poslove Srbije proglasilo potpuno nenadležnim u "slučaju“ gondola, iako je takođe zaduženo za saradnju sa Uneskom.

Beogradska tvrđava je za spomenik kulture od izuzetnog značaja za Srbiju proglašena pre 40 godina – 1979, a na zvaničnom sajtu Uneska nalazi se u Okvirnom spisku lokaliteta koje Srbija namerava da predloži za imenovanje za svetsku kulturnu baštinu kao deo nominacije „Granica Rimskog carstva“, koja je upisana 9. aprila 20105. godine.

Inače, problem oko upisa Kalemegdana na Uneskovo listu najpre je nastao zbog vojnih objekata na tvrđavi.

Vojni muzej na Kalemegdanu ove godine bi trebalo da iz nadležnosti Ministarstva odbrane pređe u nadležnost Grada Beograda. Izmeštanje vojnog objekta pod kapu civilnih organa vlasti preduslov je za to da Beogradska tvrđava obnovi zahtev za upis na listu Svetske kulturne baštine Unesko.

Istovremeno sa ovim, razmatra se i prelazak Muzeja vazduhoplovstva u Surčinu pod kapu Grada Beograda. Ovim potezom bila bi omogućena obnova i stabilno finansiranje ove ustanove, koja se pre više decenija našla na "ničijoj zemlji nadležnosti" - između Ministarstva odbrane i nekoliko civilnih preduzeća i ustanova.

Za Muzej vazduhoplovstva u Surčinu ovaj potez mogao bi da označi kraj dugogodišnjeg pravnog lutanja i praktičnog propadanja. Zaposleni u ovoj ustanovi pozdravljaju inicijativu i ističu da bi mogli da daju veliki doprinos kulturnoj i turističkoj ponudi Beograda.

BONUS VIDEO:

KANCELARIJA ZA ODBRANU KALEMEGDANA: Marko Bastać proglasio pobedu!

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.