ZAŠTO NAM HAPSITE DRUGOVE? ZATO MLADI ODLAZE! Gimnazijalci su danas TRAŽILI PRAVDU ZA PAVLA uhapšenog na protestu
Protest povodom hapšenja maturnata Pavla Cvejića, Foto: Stefan Kojić

mirna šetnja

ZAŠTO NAM HAPSITE DRUGOVE? ZATO MLADI ODLAZE! Gimnazijalci su danas TRAŽILI PRAVDU ZA PAVLA uhapšenog na protestu

Učenici žele javno da izraze svoje nezadovoljstvo zbog toga što država kao 'primer ostalima' hapsi srednjoškolce

Objavljeno: 16:11h

Povodom hapšenja maturnata Pavla Cvejića koji je učeštvovao u protestima, danas je u 13.45 h ispred Filološke gimnazije počeo protest učenika, njegovih drugova.

16.07 Protest pod sloganom "Pravda za Pavla" je završen. Okupljeni ispred zgrade MUP-a u ulici 29. novembra su počeli da se razilaze.

16:04 Mateja Lazarević, učenik Filološke gimnazije naglasio je da će, ukoliko Pavle ne bude pušten, doći u mnogo većem broju, kao i da ih ne zanima protest "1 od 5 miliona", već samo ovaj za Pavla.

1 / 2 Foto: Stefan Kojić

15.55 Na protest su došli i roditelji pojedinih učenika. Natalija Petković, majka jednog od prisutnih učenika, rekla je za portal Espreso.co.rs da je došla kako bi im pružila podršku u nameri da oslobode svog školskog druga.

Natalija Petković
Natalija Petković foto: Stefan Kojić

15.53. Gimnazijalci kažu da će se okupiti sve beogradske škole ukoliko Pavle ne bude pušten u roku od 48 sati.

15.43. Kako javlja naš reporter sa lica mesta, kordon policije i dalje je tu, a gimnazijalci traže da im vrate druga. Ukoliko ga ne puste, kažu da će naći način da se solidarišu s njim svakog dana.

1 / 4 Foto: Stefan Kojić

15.29 Pavlov drug iz škole i vršnjak, Mateja Lazarević, rekao je za portal Espreso.co.rs da su se danas okupili kako bi se borili protiv nepravde.

- Mi smo se okupili ovde da bismo se borili i da bismo iskazali solidarnost zbog presude od 30 dana u Padinskoj skeli. Imamo informaciju od njegovih roditelja, da su oni zajedno sa advokatom, podneli žalbu na presudu, za čije izvršenje je rok sreda. Nismo preterano optimistični i iz tog razloga smo se skupili da bi protestvovali protiv onoga što mi smatramo nepravdom - kazao je on.

Učenici žele javno da izraze svoje nezadovoljstvo zbog toga što država kao 'primer ostalima' hapsi srednjoškolce.

1 / 4 Foto: Stefan Kojić

15:00 Povorka je stigla ispred zgrade MUP-a, a kordon policije napravio je živi zid. Učenici duvaju u pištaljke i skandiraju Pavlovo ime.

1 / 3 Foto: Stefan Kojić

14:48 Pavlovi drugari i drugarice iz povorke uz zviždanje dovikuju gromoglasno "Pavle, Pavle" , "Pravda za Pavla" i "Vratite nam druga" .

1 / 2 Foto: Stefan Kojić

14:25 Povorka je krenula od Filološke gimnazije ka zgradi MUP-a u ulici Bulevar Despota Stefana. Saobraćaj na tom potezu je obustavljen.

14:06 - Protestujemo za Pavla i sve naše drugove, a uskoro krećemo ka ulici Bulevar Despota Stefana ispred zgrade MUP-a, rekla je Una Obradović, organizatorka protesta i naglasila da će mirno prošetati.

Una Obradović organizatorka protesta
Una Obradović organizatorka protesta foto: Stefan Kojić

Protestima se priključila i članica saveta Demokratske stranke Nada Kolundžija.

1 / 4 Foto: Stefan Kojić

14:02 Ispred gimnazije okupio se veliki broj učenika koji u rukama drži transparente sa parolama: "Pravda za Pavla", "Imate li decu?", "Nije srpski ćutati na krivicu", "Učionica, a ne zatvor".

1 / 4 Foto: Stefan Kojić

13:55 Kako javlja naš reporter, trenutno oko 100 građana protestuje ispred gimnazije povodom hapšenja Pavla Cvejića.

1 / 4 Foto: Stefan Kojić

13:45 Na protestu ispred Filološke gimnazije okupio se veliki broj učenika sa transparentima, a među prisutnima je i Balša Božović, bivši narodni poslanik.

1 / 2 Foto: Stefan Kojić

Podršku učenicima je pružio i predsednik SO Stari Grad Marko Bastać .

Ovaj protest, kao su istakli, nije povezan sa opozicijom ili bilo kojom političkom organizacijom, već je protest učenika, dece, koji ne žele da se nađu u državnim zatvorima, dok se kriminal odvija u državnim vrhovima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.