OBNOVU KALEMEGDANA RADI FIRMA KOJOJ SU SE ZIDOVI URUŠILI POSLE GODINU DANA! Za čiji račun je zapravo razrovan Kališ
Veliko gradilište: Kalemegdan, Foto: Beta / Miloš Miškov

ima li OVDE nešto sumnjivo?

OBNOVU KALEMEGDANA RADI FIRMA KOJOJ SU SE ZIDOVI URUŠILI POSLE GODINU DANA! Za čiji račun je zapravo razrovan Kališ

Mnogi prolaznici bili su iznenađeni kad su videli potpuno razlupane Velike stepenice. Nadležni kažu da je "sve pod kontrolom"

Objavljeno:

Kalemegdanska tvrđava dospela je u žižu javnosti, što zbog posečenog drveća na trasi buduće gondole, što zbog niza radova koji se na njoj užurbano (ili barem tako deluje) sprovode u poslednje vreme.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića do sada je obnovljeno turbe Damad Ali-paše, česma Mehmed paše Sokolovića i Malo stepenište.

Na redu su obnova paviljona "Cvijeta Zuzorić", Velikih stepenice na Kalemegdanu, kao i obnova Sahat-kule, a upravo smo saznali i da će se restaurirati čuveni Meštrovićev Spomenik Pobedniku.

foto: Espreso.co.rs

Zbog velikih oštećenja spomenik nije moguće popraviti na mestu na kome se nalazi, na Kalemegdanu, pa će Beograd na nekoliko meseci ostati bez simbola koji ga krasi gotovo ceo vek.

- Restauracija Pobednika će trajati šest meseci od trenutka kada dobijemo izvođača na javnoj nabavci. Grad Beograd će tokom naredne nedelje prebaciti novac Zavodu za zaštitu spomenika, restauracija će koštati negde oko 200.000 ili malo više od 200.000 evra - kazao je Vesić.

Tako je beogradska tvrđava pretvorena u veliko gradilište: na jednoj strani se gradi pasarela koja će Kalemegdan spojiti sa Beton halom, na drugoj se priprema izgradnja gondole sve do Ušća, a sada su startovali i radovi na rekonstrukciji čuvenog Velikog stepeništa, ali i mosta ispred Sahat kule.

Mnogi prolaznici bili su iznenađeni kada su videli potpuno razlupane Velike stepenice. Nadležni, međutim, kažu da je "sve pod kontrolom" i da će po završetku radova sve biti vraćeno u originalno stanje.

Kako stoji na tabli, izvođač radova je firma "Koto", a rok za završetak jul 2019. godine.

Ova firma spomenuta je u negativnom kontekstu nakon radova na obnovi tvrđave u Novom Brdu na Kosovu.

Samo godinu dana nakon završetka rekonstrukcije na tvrđavi u Novom Brdu počeli su da se obrušavaju zidovi. Izvođači radova, predstavnici beogradske firme “Koto” i gračaničke “Izol prom” nisu želeli da komentarišu ovu pojavu, pisao je portal Kossev.

Ostaci tvrđave u Novom Brdu
Ostaci tvrđave u Novom Brdufoto: Printscreen

Nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotografije na kojima se vide oštećenja, naša novinarska ekipa se uputila ka Novom Brdu. Međutim, po dolasku, čuvar nije dozvolio novinarima da priđu do samog zdanja i snime kadrove izbliza.

Od predstavnika kosovskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Fisnika Bunjakua pokušali smo da dobijemo dozvolu za snimanje, međutim, Bunjaku je kolegi kazao da, ne samo da ne sme da snima, već i da ono što je kamerom zabeležio iz daljine “ne sme da objavljuje”.

O urušavanju zidova sveže obnovljene tvrđave, inicirane od strane UNESCO-a, nisu želeli da govore ni izvođači radova.

Predstavnik firme "Koto" iz Beograda koja je bila zadužena za rekonstrukciju, Slobodan Radovanović, nije želeo da komentariše opadanje slojeva materijala sa zidina. On nam je rekao da ne može da daje izjave bez dozvole UNESCO-a, preneo je Kossev.

Takođe, društvenim mrežama su počele i da kruže spekulacije oko toga zašto se toliko radi na Kalemegdanu.

- Zato što Zavod, nažalost, ne može puno da uradi, čak i da želi. UNESCO zaštita se bliži, i pretpostavljam da je to razlog što se žuri sa projektom, da ih ne bi kasnije onemogućili. Nisu problem kafići (za zoo vrt stvarno nemam pojma), već postojanje vojnog objekta - napisala je jedna korisnica Tvitera.

O čemu se radi?

Vojni muzej na Kalemegdanu ove godine bi trebalo da iz nadležnosti Ministarstva odbrane pređe u nadležnost Grada Beograda. Izmeštanje vojnog objekta pod kapu civilnih organa vlasti preduslov je za to da Beogradska tvrđava obnovi zahtev za upis na listu Svetske kulturne baštine Unesko.

- Pravna priroda muzeja na Kalemegdanu godinama je bila prepreka da se ova celina nađe na Uneskovoj listi - navode u vrhu gradske vlasti. - Vojni muzej je pod punim ingerencijama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Uneskova praksa je da ne garantuje zaštitu objekata i celina ukoliko se na njima nalaze vojni objekti. Promenom nadležnosti bili bi ispunjeni svi uslovi da Kalemegdan i formalno postane deo svetske kulturne baštine.

Da li su ovim razjašnjenje sve sumnje i nedoumice?

BONUS VIDEO:

OTAC PETORO DECE IZ NIŠA ISPUNIO OBEĆANJE: Na belom konju se vratio na posao (KURIR TV)

(D. K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.