IMAM 85, A PORED TOG DRVETA SU ME SLIKALI KAD SAM IMALA 3 GODINE! Beograđani frapirani sečom SIMBOLA KALIŠA
Beograđani su zgroženi jer su isekli drvo koje je predstavljalo simbol Kalemegdana, Foto: Espreso.co.rs, Printscreen Twitter

espreso anketa

IMAM 85, A PORED TOG DRVETA SU ME SLIKALI KAD SAM IMALA 3 GODINE! Beograđani frapirani sečom SIMBOLA KALIŠA

Izašli smo na ulicu i pitali Beograđane šta misle o tome što je posečeno drvo koje je predstavljalo simbol Kalemegdana!

Objavljeno:

Čuveno stablo koje je predstavljalo jedan od simbola Kalemegdana isečeno je zbog gondole koja će povezivati Ušće i Kalemegdan.

Pre nekoliko dana su se pojavili negativni komentari i reakcije građana kada je odsečeno stablo koje je predstavljalo simbol jednog vremena, kao i da je to bilo najlepše drvo na celom Kališu.

On je za mnoge Beograđane bio zborno mesto i simbol najlepših susreta, mesto na kom se sviralo kolo i igrao se šah.

Uputili smo se na beogradske ulice kako bi ispitali mišljenje naših sugrađana u vezi sa sečenjem stabala na Kalemegdanu.

Jedna naša sugrađanka je zgrožena ovakvim činom i smatra da je reč o skandalu neviđenih razmera jer je u pitanju najstarije drvo u ovom delu grada.

Ja sam skandalizovana! Tu su me roditelji prvi put snimali kada sam imala tri godine, a sada imam 85 godina. To drvo je i tada bilo staro na snimku i sada ima oko sto pedeset godina. Ovo je skandal nemam ništa drugo više da vam odgovorim".

Međutim, građani su podeljenog mišljenja, ali su saglasni u jednom, a to je da se priroda ne sme uništavati zarad gradnje!

Idem sada upravo tamo da vidim, ali smatram da drvo treba čuvati jer je zasađeno pre 30-40 godina i o tome bi trebalo da se vodi računa ako već ne postoji drugo rešenje."

Bilo je i onih građana koji nisu informisani o dešavanjima u prestonici, odnosno nemaju predstavu zbog čega je drvo isečeno i iz kojih razloga.

Da je dobro, nije dobro, a ako je za sečenje onda gradsko zelenilo zna zašto su ga isekli".

Drugi smatraju da je ovo vandalski čin i da je trebalo pronaći bolje rešenje kako se priroda ne bi uništila zbog izgradnje gondole.

Ovde je posečeno nekoliko stabala jer je u pitanju neka akcija, a građani su im skrenuli pažnju. Mi u Beogradu volimo drveće i ovo ne odobravamo. Smatram da je trebalo da se nađe neki drugačiji način za rešavanje ovog problema kao što se to radi u svetu."

Usledile su brojne reakcije, uglavnom u negativnom kontekstu, a pojedini građani su rešili da protestuju jer ih emotivne uspomene vezuju za Kalemegdan i na posečeno drvo pored kojeg su često prolazili i fotografisali se.

Sada smo bili tamo. To je skandal! Nije samo jedno drvo već je više stabala posečeno. Mi smo upravo išli da protestujemo i opet ćemo".

Stariji sugrađani su besni na gradsku vlast zbog ovakvih postupaka i smatraju da bi neko trebalo da snosi odgovornost jer se uništava biljka koja daje kiseonik.

Katastrofa, trebalo bi pohapsiti Vesića i celu njegovu ekipu , eto to mislim".

Takođe, bilo je i onih koji smatraju da je ovako nešto opravdano jer će grad postati uređeniji i lepši kada se realizuje projekat sa gondolom.

Za jedno drvo se sade dva stabla što znači da je sasvim u redu da postavljaju nove sadnice jer ćemo zbog toga imati novu gondolu. Nisu došli divljaci da seku. Ovo je sve u sklopu programa jer svako ko je Beograđanin trebalo bi da se raduje što se ovakve stvari dešavaju u našem gradu. Ja pozdravljam Skupštinu grada Beograda i sve ovo što radi".

Podsećamo, direktor Javnog preduzeća "Skijališta Srbije" Dejan Ćika kazao je da je to javno preduzeće počelo sa pripremnim radovima za izgradnju beogradske gondole.

Krenuli smo sa sečom stabala duž trase kojom će ići buduća beogradska gondola", rekao je Ćika.

Prema njegovim rečima, sve se obavlja po zakonu i u skladu sa rešenjem gradske komisije nadležnog Sekretarijata, pa JKP Zelenilo Beograd nesmetano radi na čišćenju terena i seči stabala.

Organizacija "Ne davimo Beograd" navela je na Fejsbuku da je "ovaj zločin odobren od Komisije za seču stabala, ali da i dalje nemaju građevinsku dozvolu, ni dozvolu Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Radovi na izgradnji gondole od Ušća do Kalemegdana, prema najavama gradskih čelnika, počinje do kraja ove godine. Gondola će koštati oko milijardu i osamsto miliona dinara, od čega će 600 miliona obezbediti Grad Beograd, a ostalo Ministarstvo turizma i telekomunikacija".

"Ne davimo Beograd" pozvao je građane da im se pridruže u subotu tačno u podne u akciji sadnje drveća u parku Ušće kod "skejt parka".

Alat i sadnice su obezbeđeni, samo pozovite prijatelje, povedite decu, kućne ljubimce i želju da promenimo naš grad", naveli su iz te organizacije.

Šta vi mislite o ovoj temi? Pišite nam u komentarima...

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.