ZBOG GONDOLE POSEČENO 155 STABALA NA KALIŠU I UŠĆU: Beograđani besne, ali samo na društvenim mrežama
Drveće platilo danak modernizaciji, Foto: Printscreen

modernizacija ili nostalgija

ZBOG GONDOLE POSEČENO 155 STABALA NA KALIŠU I UŠĆU: Beograđani besne, ali samo na društvenim mrežama

Tema koja je podelila javnost

Objavljeno:

Više desetina stabala posečeno je u beogradskom parku kod Ušća, na prostoru gde bi trebalo da bude izgrađena Gondola koja će spajati Kalemegdan i Ušće.

Prema nezvaničnim informacijama, planirano je da bude posečeno najmanje stotinu pedeset stabala iz ovog parka. Nadležni iz "Zelenila" nisu želeli pred kamere, ali na pitanje da li imaju sva neophodna odobrenja, tvde da su dozvole zvanično dobili u ponedeljak, 11. marta.

Zbog izgradnje gondole Beograđani su ostali bez omiljenog drveta na Kalemegdanu, a prema lavini komentara na društvenim mrežama drvo je sa sobom odnelo mnogo uspomena i sećanja.

Direktor Javnog preduzeća “Skijališta Srbije” Dejan Ćika je izjavio da su počeli sa pripremnim radovima za izgradnju beogradske gondole. Po njegovim rečima sve se obavlja po zakonu i u skladu sa rešenjem Gradskog sekretarijata za komunalne poslove, pa “JKP Zelenilo Beograd” nesmetano radi na čišćenju terena i seči stabala.

foto: Printscreen

- Na osnovu rešenja dobili smo i fakturu, po osnovu koje smo platili 25 miliona dinara Gradu Beogradu kao nadoknadu za posečena stabla. Ukupno na trasi ima 155 stabala, od kojih je na novobeogradskoj strani 108, a na strani Starog grada 47 stabala - rekao je Ćika.

Izgradnja gondole koja će povezivati Kalemegdan i Ušće trebalo bi da počne u maju, a u planu je predviđeno da žičara bude opremljena sa 25 kabina.

“Atrakcija” koja će povezivati Kalemegdan i Ušće biće duga oko jednog kilometra. Koštaće oko milijardu i osamsto miliona dinara, od čega će 600 miliona obezbediti Grad Beograd, a ostalo Ministarstvo turizma i telekomunikacija.

BONUS VIDEO:

Šetnja za Đinđića!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.