SRPSKI VELIKANI U BORBI ZA ŽENSKA PRAVA: Spomenici u centru Beograda ukrašeni zanimljivim ljubičastim keceljama
„Abortus je žensko pravo", poručio je patrijarh Pavle, Foto: Printscreen / Facebook / Žene U Crnom Srbija

ŽENE TRAŽE PRAVA!

SRPSKI VELIKANI U BORBI ZA ŽENSKA PRAVA: Spomenici u centru Beograda ukrašeni zanimljivim ljubičastim keceljama

„Abortus je žensko pravo", poručio je patrijarh Pavle

Objavljeno: 20:54h

Bez obzira na dostignuća tokom života, nekoliko srpskih velikana, čiji se spomenici nalaze na različitim lokacijama u Beogradu, jutros je, uoči 8. marta, poslalo drugačije, ponekad za njih možda i neuobičajene, poruke.

Abortus je žensko pravo", poručio je patrijarh Pavle.

Nauka je ženskog roda", dodao je Nikola Tesla, dok je Borislav Pekić rekao da „podržava ženski štrajk".

Jovan Cvijić, Josif Pančić i Dositej Obradović imali su slične poruke ispisane na ljubičastim keceljama okačenim na njihove spomenike u Studentskom parku.

Kecelje koje su spomenici muškarcima srpske istorije „navukli" jutros deo su akcije koje je u susret Osmomartovskom protestnom maršu sprovela grupa feminističkih organizacija - Mreža Žena u crnom, Centar za ženske studije Beograd, Zadruga Oktobar, Inicijativa #MameSuZakon, Ne davimo Beograd i druge.

Ovom akcijom skrenuta je pažnja na nevidljiv i neplaćenih ženski rad, ugrožavanje radnih i reproduktivnih prava žena, zamah u klerikalizaciji društva, odlaganje uvođenja seksualnog obrazovanja u školama, kao i na značajno manje prisustvo spomenika važnim ženama iz naše istorije u javnom prostoru", navedeno je u njihovom saopštenju.

Kecelje su ljubičaste boje - simbol međunarodnog štrajka žena i feminističkog otpora.

Da su poruke odštampane na ovim keceljama zaista izgovorili muškarci u čiju čast su podignuti ovi spomenici, društvo u Srbiji bi „svakako bilo bolje mesto za sve da su brojni muškarci čije ličnosti i dostignuća slavimo i izlivanjem u spomenike u javnom prostoru, tada stajali uz svoje sunarodnice", kaže za BBC na srpskom Ksenija Radovanović iz inicijative Ne davimo Beograd.

Nažalost, prostor za napredak je i danas nepodnošljivo širok. Naša borba je neprestana", objašnjava ona.

Naše poruke su činjenice. Nauka jeste ženskog roda, abortus jeste žensko pravo, a podržavanje ženskog štrajka jeste put ka boljem društvu", dodaje Radovanović.

Ovo je bila jedinstvena flešmob akcija, a kecelje su ubrzo skinute sa spomenika patrijarha Pavla i Nikole Tesle.

Ksenija kaže da ne zna „koji su razlozi za hitro uklanjanje ovih poruka sa statua istaknutih ličnosti naše skorije istorije".

Kako statue ne govore, rekla bih da akt uklanjanja kecelja govori jasno o potrebi da poruke solidarnosti i pozivanja na poštovanje prava žena budu još glasnije", dodaje.

BONUS VIDEO:

VRUĆ DOČEK ZA LALATOVIĆA: Evo kako su navijači Partizana "pozdravili" trenera Radničkog u Humskoj (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / BBC.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.