BEOGRAD ĆE PODIĆI KREDIT ZA KUPOVINU 230 NOVIH AUTOBUSA: Vesić tvrdi da je kamata povoljna
Beograd dobija nove autobuse, Foto: Beta

usvojen rebalans budžeta

BEOGRAD ĆE PODIĆI KREDIT ZA KUPOVINU 230 NOVIH AUTOBUSA: Vesić tvrdi da je kamata povoljna

Rok isporuke je autobusa je 150 dana, a očekuje se da tokom nedelje bude raspisan konkurs

Objavljeno:

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas rebalans budžeta za 2019. godinu koji predviđa 35 miliona evra kredita za kupovinu između 210 i 230 autobusa za potrebe Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP).

Za rebalans budžeta su glasali odbornici vladajuće većine, a protiv su bili odbornici Srpskog patriotskog saveza Aleksandra Šapića.

Sednici nisu prisustvovali odbornici Saveza za Srbiju, Pokreta slobodnih gradjana i Građanskog demokratskog foruma.

Za kupovinu autobusa Grad će uzeti kredit od 35 miliona evra od neke od komercijalnih banaka, a 10 miliona evra će dati GSP iz sopstvenih prihoda. Komercijalne banke će moći da daju ponudu za kredit, a grad će se odlučiti za onu ponudu koja bude imala najpovoljnije uslove.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je na sednici odbora da se očekuje da kredit bude povoljan jer su ponude banaka dobre sa kamatom od 1,9 odsto plus šestomesečni euribor koji iznosi 1,5 odsto. On je kazao i da je kupovina autobusa prvi korak i pokazatelj da Grad čvrsto stoji iza GSP.

Prema njegovim rečima, drugi korak koji treba preduzeti je povećanje naplate karata, a treći restrukturiranje glavnog gradskog prevoznika, što će se desiti posle kupovine autobusa.

Rok isporuke je autobusa je 150 dana, a očekuje se da tokom nedelje bude raspisan konkurs, a kako je Vesič kazao da svi autobusi na ulicama grada moraju biti do 1. septembra.

Stižu novi autobusi
Stižu novi autobusifoto: Petar Lazović

Vesić je rekao da je grad posle pet godina prvi put uzima kredit i da zaduživanje neće preći deset odsto. On je potom napomenuo i da prihodi na porez na imovinu rastu za oko 15 odsto, a od poreza na zarade više od šest odsto.

Kako je dodao, grad je prethodnih godina vratio 324 miliona evra direktnog duga iz budžeta, ove godine je planirano vraćanje 39 miliona evra, a takođe namiren je i dug javnih preduzeća u iznosu od 250 miliona evra.

- To je dokaz dobre fiskalne politike grada - istakao je Vesić.

Goran Vesić je izneo i podatak da Beograd ima 471 liniju, a dnevno se preveze dva i po miliona putnika, što je ozbiljan sistem koji košta grad. Rekao je da je naplata od karata prošle godine bila oko devet milijardi, iz budžeta grada je direktno dotirano oko 18 milijardi dinara.

On je izneo i podatak da se skoro 250 hiljada zaposlenih vozi bez plaćanja, što je poražavajuće i zbog čega je nemoguće održati kvalitetan gradski prevoz.

- Zato odnos prema gradskom prevozu mora da se promeni -istakao je Vesić.

Odbornici su danas na sednici usvojili i izmene i dopune Odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova grada i gradskih opština, Odluku o reprogramu i uslovima otpisa dela dospelog duga po osnovu naknade za uredjivanje građevinskog zemljišta, Odluku o zaduženju grada za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda, kao i Odluku o konverziji potraživanja grada po osnovu neizmirenih izvornih i ustupljenih javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu Privrednog društva "Krušik".

Vesić je naglasio da se grad zadužuje za kapitalne investicije, a ne za pokrivanje deficita budžeta.

Odbornici su na današnjoj sednici izabrali i Mirka Valjarevića za zaštitnika građana Beograda. On je bio dugogodišnji sekretar Pravnog fakulteta u Beogradu.

Za gradskog urbanistu izabran je Marko Stojčić, koji je bio zamenik doskorašnjem gradskom urbanisti Milutinu Foliću.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.