NEĆEMO DA ZADARSKA PROMENI IME U ULICU DOBRICE ĆOSIĆA! Predsednik SO Stari Grad kategorično protiv
Predsednik opštine Stari Grad Marko Bastać, Foto: Beta

šta kažu građani?

NEĆEMO DA ZADARSKA PROMENI IME U ULICU DOBRICE ĆOSIĆA! Predsednik SO Stari Grad kategorično protiv

Umesto naziva ulica koje trenutno nose imena po toponimima republika bivše Jugoslavije, biće preimenovana po nazivima srpskih akademika

Objavljeno:

Nedavno je Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Grada Beograda, usvojila inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Dobrica Ćosić dobije ulicu u prestonici Srbije.

Naime, umesto naziva ulica koje trenutno nose imena po toponimima republika bivše Jugoslavije, biće preimenovana po nazivima srpskih akademika.

Ćosićevo ime poneće Zadarska, izuzetno lepa i nedavno rekonstruisana ulica na Savskoj padini“, rečeno je nedavno za medije iz Gradske uprave.

Ovim povodom ogasio se i predsednik opštine Stari grad Marko Bastać, a Espreso prenosi njegovu izjavu u celosti:

- Promena imena Zadarske u Ulicu Dobrice Ćosića još je jedan dokaz autoritarnog karaktera ove vlasti. Naime, čim je prvorođeni vođa „u svojstvu građanina“ predložio da Beograd dobije Ćosićevu ulicu, gradske vlasti su, ignorišući logiku i potrebu da o tome konsultuju bilo koga, krenule u akciju.

Zbog njihove potrebe da se dodvore Aleksandru Vučiću, građani Zadarske ulice će biti prinuđeni da o svom trošku menjaju sva lična dokumenta, a da ih pritom niko nije upitao žele li da njihova ulica promeni naziv.

Kada Goran Vesić, objašnjavajući ovaj predlog, kaže da nema potrebe da u Beogradu postoje ulice sa imenima gradova sa kojima više nemamo nikakve veze, on ne dokazuje samo koliko ne ceni istoriju Beograda, već pokazuje i dozu infantilnosti, ljuteći se što u tim gradovima nema ulice koje su nazvane po Beogradu.

Kada već govori o Zadru, po kom ulica čije ime na nalog svog šefa menja, podsetiću Gorana Vesića da je reč o hrvatskom gradu čiji je jedan od simbola i najvrednijih spomenika srpska pravoslavna crkva Svetog proroka Ilije, koja se nalazi na Trgu serdara Stojana Jankovića, velikog vođe srpskih Dalmatinaca. Tu crkvu je pre nekoliko godina posetio i patrijarh Irinej, pomolivši se da se vrati vreme kada su u Zadru Hrvati i Srbi živeli kao braća.

Promenom imena Zadarske ulice, dakle, ne ignoriše se samo istorija Beograda, već se nasilno briše i sećanje na nemali broj Srba koji je živeo u ovom gradu.

Ako gospodin večiti zamenik nastavi ovako, pitanje je trenutka kada će primenovati i Skadarsku ulicu i čitavu boemsku četvrt, jer nosi ime po gradu koji se danas ne nalazi u Srbiji.

Ovakvim potezima, naprednjačka vlast samo produbljuje jaz sa susednim zemljama, što im je i inače manir kada ne znaju kako da se nose za unutrašnjim političkim problemima i nezadovoljstvom građana koji više od dva meseca protestuju u preko osamdeset gradova Srbije.

Bastać je najavio da će u toku vikenda Čuvari grada u Zadarskoj ulici sprovesti referendum o tome da li njeni stanovnici podržavaju predlog da im po diktatu prvorođenog Vesić i ekipa menjaju ime ulice i nameću novi namet.

O rezultatima obavestićemo ceo napredni klan - rekao je predsednik opštine Stari Grad Marko Bastać.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.