NA FOLIĆEVO MESTO DOLAZI STOJČIĆ: Arhitekta je novi glavni gradski urbanista
Marko Stojčić, Foto: Privatna arhiva

otkrivamo

NA FOLIĆEVO MESTO DOLAZI STOJČIĆ: Arhitekta je novi glavni gradski urbanista

Za glavnog gradskog urbanistu predložen dosadašnji zamenik predsednika komisije za planove. Konačnu odluku doneće odbornici na sednici Skupštine grada u ponedeljak

Objavljeno: 19:22h

Dosadašnjeg glavnog gradskog urbanistu Milutina Folića trebalo bi da zameni arhitekta Marko Stojčić, koji je do sada obavljao funkciju zamenika predsednika Komisije za planove.

On će sesti u fotelju prvog čoveka zaduženog za gradski urbanizam, ukoliko ovaj predlog usvoje odbornici Skupštine grada. Koji je sledeći Folićev angažman, zasada nije poznato.

Prema rečima bivšeg glavnog urbaniste, njegov najizvesniji naslednik je dobar čovek i sjajan arhitekta, stručan, za koga smatra da bi dostojno obavljao ovu važnu funkciju.

- On je vrhunski stručnjak, koji je učestvovao u izradi više od 200 planova detaljne regulacije, oko četiri puta više nego što je doneto u istom periodu za vreme prethodne vlasti - kaže Folić za "Novosti".

Osvrćući se na ono što je on uradio za četiri godine mandata, Folić kaže da je jedan od njegovih najvažnijih poslova usvajanje Generalnog urbanističkog plana, kao i Strategije razvoja Beograda.

- Kroz ta dva dokumenta omogućeno je izmeštanje industrije iz centra grada, kako bi se dobilo zemljište za kompaktnu gradnju tkiva mešovite namene, silazak na reke i promena hijerarhije u saobraćaju koja ide u korist pešaka. Tu spada uvođenje biciklističkih staza, uvođenje elektro-autobusa. Naravno, tu su "Beograd na vodi", poslovni objekti kao što je "Erport siti", Beko, IKL. A kao najvažniji projekat, Folić izdvaja stvaranje uslova za izgradnju metroa.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.