NAPADNUTE PROSTORIJE PRAJD INFO CENTRA TOKOM DSS ŠETNJE O KOSOVU! Gejevi traže da se pronađu i kazne odgovorni
Poslednji u nizu napada se dogodio 18. februara 2019. godine tokom protesta „Kosovo je Srbija“, Foto: Printscreen / Inicijativa mladih za ljudska prava

JOŠ JEDAN U NIZU

NAPADNUTE PROSTORIJE PRAJD INFO CENTRA TOKOM DSS ŠETNJE O KOSOVU! Gejevi traže da se pronađu i kazne odgovorni

Poslednji u nizu napada se dogodio 18. februara 2019. godine tokom protesta „Kosovo je Srbija“, kada su nepoznati počinioci išarali logo Beograd Prajda i lepili nalepnice nepoznatog sadržaja na prostorije Prajd info centra

Objavljeno:

Organizacioni odbor Beograd Prajda zahteva od policije i tužilaštva da identifikuju i pokrenu krivične postupake protiv svih napadača na Prajd info centar u Beogradu.

Poslednji u nizu napada se dogodio 18. februara 2019. godine tokom protesta Kosovo je Srbija“, kada su nepoznati počinioci išarali logo Beograd Prajda i lepili nalepnice nepoznatog sadržaja na prostorije Prajd info centra.

Prajd info centar u Beogradu je otvoren pre šest meseci kao prvi potpuno javni prostor namenjen LGBT+ zajednici i građanima. Tokom ovog perioda, kroz centar je prošlo više od 10,000 posetilaca i organizovano je 78 događaja. Tokom Beograd Prajda 2018. i posle njega centar je radio bez incidenata, ali se nekoliko napada dogodilo u protekla dva meseca.

Tokom jednog od protesta „1 od 5 miliona“ sredinom decembra 2018. godine, prilikom prolaska kolone nekoliko učesnika napalo je prostorije Prajd info centra. Naredni napad se dogodio 8. februara 2019. godine, kada je grupa od sedam nepoznatih počinilaca dobacivala, a kasnije pokušala da provali u prostorije Prajd info centra.

Snimak je dostupan javnosti, a policija je obavila uviđaj i privela četiri počinioca. Beograd Prajd nema informacije da je tužilaštvo pokrenulo krivične postupke u ova dva slučaja. Tokom protesta „Kosovo je Srbija“ 18. februara 2019. godine uveče dogodio se novi napad, kada su nepoznati počinioci išarali logo Beograd Prajda na prostorijama Prajd info centra. Tom prilikom, jedan od njih je lepio nalepnice nepoznatog sadržaja, koje je policija uklonila tokom uviđaja.

Pozivamo policiju i tužilaštvo da identifikuju i pokrenu postupak protiv napadača u svim slučajevima, a sve državne organe i predstavnike svih političkih partija da jasno i nedvosmisleno osude svaki napad na Prajd info centar i članove LGBT zajednice. Budući da su napadi učestali, pozivamo predstavnike političkih partija, institucija, kao i javne ličnosti da svojom posetom pruže podršku volonterima i aktivistima Prajd info centra.

Zaposleni u Prajd Info Centru pozvali su sugrađane nakon napada da dođu i oblepe lokal pozitivnim porukama podrške.

BONUS VIDEO:

Aleksandar Crnogorac - Intervju!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.