ODAVDE ĆE MOĆI DA SE VIDI SPOMENIK STEFANU NEMANJI: Džinovska statua biće novi SIMBOL BEOGRADA
Spomenik Stefanu Nemanji, Foto: Printscreen/Google Maps, WWW.GRADNJA.RS / PRIVATNA ARHIVA

za ponos!

ODAVDE ĆE MOĆI DA SE VIDI SPOMENIK STEFANU NEMANJI: Džinovska statua biće novi SIMBOL BEOGRADA

Spomenik čini napukli vizantijski šlem iz kog se pomalja vladarsko žezlo, a spolja su prikazane dve najznačajnije Nemanjine zadužbine - Studenica i Hilandar

Objavljeno:

Prvi delovi spomenika Stefanu Nemanji, izliveni u bronzi u ateljeu vajara Aleksandra Rukavišnjikova u Moskvi, u maju će stići u Beograd.

Spomenik utemeljivaču srpske srednjovekovne države, čiji su prvi delovi završeni, biće postavljen na Savskom trgu, ispred glavnog ulaza u zgradu nekadašnje Glavne železničke stanice i biće vidljiv sa Slavije.

Spomenik čini napukli vizantijski šlem iz kog se pomalja vladarsko žezlo, a spolja su prikazane dve najznačajnije Nemanjine zadužbine - Studenica i Hilandar, preneli su ranije mediji.

Na tom šlemu Stefan Nemanja stoji u kontrapostu, oslonjen jednom nogom na ručicu svog žezla, dok mu je druga opuštena i odvaja se od ostatka vizantijskog šlema.

O boku Stefana Nemanje biće opasan mač, dok će mu u rukama biti hilandarski tipik i pravoslavni krst kao simbol vere i Crkve kojoj je srpski vldar bio duboko posvećen i na koju se najviše oslanjao tokom svoje vladavine.

Unutrašnjost šlema biće javni prostor unutar koga će moći da se sedi, šeta i uči, a u centralnom delu će biti istorijskih artefakata, te će na posetioce ostavljati utisak kao da su ušli u pravoslavni hram.

U centru spomenika, ispod žezla, stajaće stakleni krug prečnika osam metara, ispod koga će biti jama duboka četiri metra. Sistemom ogledala i uz pomoć osvetljenja dobiće se utisak beskonačnog produženja tog žezla.

foto: Grad Beograd

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić je najavio da će sledeće sedmice predstaviti pobedničko rešenje međunarodnog konkursa za uređenje Savskog trga.

- Biće uređena i velika pešačka zona, saobraćaj će ići po obodu trga, osim tramvaja koji će se kretati kroz sam trg. Ulice Savska i Karađorđeva biće rekonstruisane i u drugoj polovini godine završićemo i dobiti rekonstruisan Savski trg - rekao je Vesić.

Podsećamo, spomenik Stefanu Nemanji ruski umetnik radi sa arhitektom Petrom Arsićem, dok su kao konsultanti angažovani Nikolaj Muhin i Nikolaj Šumakov.

Džinovski spomenik moći će da se vidi iz raznih delova grada, a posebno upečatljiv biće prizor vidljiv sa trga Slavija, odakle će moći da se vidi gornji deo statue.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.