ONI SU GRADONAČELNIKU DALI GAS MASKU: Inicijativa reagovala jer je vazduh danas u Beogradu najzagađeniji
Incijativa Ne davimo Beograd poziva gradonačelnika i gradske čelnike grada Beograda da sazovu hitnu sednicu, Foto: www.airqualitynow.eu, Ne davimo Beograd

NE DAVIMO BEOGRAD

ONI SU GRADONAČELNIKU DALI GAS MASKU: Inicijativa reagovala jer je vazduh danas u Beogradu najzagađeniji

U nedelji iza nas merne stanice širom grada svuda su beležile ekstremno visoke koncentracije čestica prašine

Objavljeno: 31.01.2019. 15:33h

Kako se Beograd već danima nalazi na listi sa najzagađenijim vazduhom na planeti, danas je merenje dokazalo da je koncentracija čestica prašine u vazduhu u našem gradu zaista najveća na svetu!

 

Ovim povodom našoj redakciji stiglo je saopštenje inicijative "Ne davimo Beograd".

Oni su danas posetili gradonačelnika prof. dr Zorana Radojičića i ostavili mu gas masku, a pismo upućeno njemu Espreso vam prenosi u celosti:

U nedelji iza nas merne stanice širom grada svuda su beležile ekstremno visoke koncentracije čestica prašine - PM 2.5 čije je svakodnevno prisustvo bilo čak i preko 250 mikro grama po metru kubnom i PM10 čestica, čije je svakodnevno prisustvo bilo preko 120 mikro grama po metru kubnom. (PM – čestice prašine, predstavljaju sitne čestice manje od 10 mikrometara, koje imaju sposobnost slobodnog kretanja u atmosferi).

foto: Ne davimo Beograd


Koliko su ovi podaci alarmantni govori činjenica da su Evropska unija i Svetska zdravstvena organizacija postavile granične vrednosti koncentracije PM2,5 na 40 μg/m3, a PM10 čestica na 50μg/m3!

 

Situacija je još ozbiljnija kada uzmemo u obzir podatke Svetske zdravstvene organizacije, prema kojima u Srbiji tokom jedne godine prerano umre više od 7.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima iz vazduha, što je neslavno drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha!

Incijativa Ne davimo Beograd poziva gradonačelnika i gradske čelnike grada Beograda da sazovu hitnu sednicu Skupštine grada sa samo jednom tačkom dnevnog reda - a to je rešavanje problema zagađenja vazduha u našem gradu.

foto: Ne davimo BeogradKako bi pomogla u ovim naporima Inicijativa Ne davimo Beograd ima i spreman čitav set mera koje imaju za cilj da se ovo zagađenje smanji, a njegove posledice neutrališu. Taj set uključuje radikalno poboljšanje javnog prevoza, masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada, promociju održive urbane mobilnosti i prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Beogradu je potrebno masovno ozelenjavanje i pošumljavanje, radikalno poboljšanje javnog prevoza i promocija održive urbane mobilnosti, kao i prelazak na obnovljive izvore energije. Uskoro nećemo moći na ulicu bez gas maski, ako se nešto ne preduzme - kažu iz inicijative Ne davimo Beograd.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media