BEOGRAD JE DANAS NAJZAGAĐENIJI GRAD NA SVETU! Vazduh koji dišemo MOŽE I DA UBIJE (FOTO)
Novom Beogradu količina suspendovanih PM2.5 čestica bila je 444 mikrograma po metru kubnom, Foto: Shutterstock, printscreen/ airvisual

magla

BEOGRAD JE DANAS NAJZAGAĐENIJI GRAD NA SVETU! Vazduh koji dišemo MOŽE I DA UBIJE (FOTO)

Vazduh u Beogardu  je danas ocenjen kao "opasan" i "hazardan"

Objavljeno: 31.01.2019. 15:05h
  • 1

Prestonica Srbije poslednjih dana u samom je vrhu najzagađenijih gradova na svetu. Beograd je bio na 4. mestu po najgorem kvalitetu vazduha na planeti.

Vazduh u Beogradu  je danas ocenjen  kao "opasan" i "hazardan" što znači da udišemo najzagađeniji kiseonik na celom svetu.

Tačnije, samo na Novom Beogradu količina suspendovanih PM2.5 čestica bila je 444 mikrograma po metru kubnom, dok se prihvatljivim kvalitetom smatra od 50 do 100 mikrograma po metru kubnom, dok je vrlo rizičan vazduh između 301 i 500 nivoa u sedam sati jutros u Starom gradu (426), Mostaru (361), dok su merne stanice na Vračaru i Zelenom brdu pokazale dobre parametre.

foto: Printskrin/Air Visua

Na kraju dana se ipak, očekuje da zagađenje oscilira.

Suspendovane čestice su najčešće aerosoli, dim, zagušljiva zagađenja ili pepeo.

foto: Printskrin/Air Visua

Informacije radi, zagađujuće čestice stvaraju se usled aktivne industrije, automobila i preko 100.000 beogradskih ložišta, a magla koja i dalje prekriva neke delove grada, sprečava da se te štetne materije razblaže u vazduhu.

Osobama sa astmom, srčanim problemima ili plućnim bolestima savetuje poseban oprez jer, čestice mogu imati veliki uticaj na zdravlje. 

Za vikend je najavljen porast temeperature i jak vetar, pa bi vazduh  trebalo da  bude čistiji, a u subotu čak i dobrog kvaliteta.

Danas se pored Beograda na listi najzagađenijih gradova pronašla komšijska republika - Makedonija, čija je prestonica Skoplje 7. na svetu. 

Uvreženo je mišljenje da Peking nosi titulu najzagađenijeg grada na svetu, međutim, on nije ni u prvih 10 na omraženoj listi.

foto: Printskrin/Air Visua

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media