PABLO PIKASO JE U BEOGRADU OSTAVIO NAJVREDNIJU SLIKU! Da li je ovo URBANA LEGENDA ili ŽIVA ISTINA?
Jedan je Pablo Pikaso...., Foto: Wikipedia

OTKROIVAMO!

PABLO PIKASO JE U BEOGRADU OSTAVIO NAJVREDNIJU SLIKU! Da li je ovo URBANA LEGENDA ili ŽIVA ISTINA?

Proveravali smo najčuveniji beogradski mit...

Objavljeno:

"Dozvolite mi muzej i jа ću gа nаpuniti" - rekao je davno čuveni španski slikar Pablo Pikaso, a mi smo istražili da li je istina ili mit, da je baš on doneo svoju sliku u zgradu Francuske Ambasade u Beogradu.

Povodom priča koje kruže Beogradom, a odnose se na najčuvenijeg slikara na svetu i njegovog poklona prestonici Srbije otišli smo na lice mesta da vidimo o čemu se zapravo radi.

Otvorena decembra 1935. godine, Francuska Ambasada u Beogradu jedna je od najlepših arhitektonskih zdanja.

Te godine, prilikom svečanog otvaranja ove velelepne zgrade, gradske dame su se klizale u cipelicama po mermeru pridržavajući se za svoje pratioce u prijemnom holu kraj kapije, dok je napolju kiša lila, a pod se ledio.

Svečanoj proslavi prisustvovao je sav viđeniji svet, elita jugoslovenske prestonice, na čelu sa knezom namesnikom Pavlom Karađorđevićem i kneginjom Olgom, u društvu Milana Stojadinovića i svih članova vlade. Tadašnji francuski ambasador priredio je proslavu za 800 zvanica, a nakon koktela dugo se po Beogradu prepričavalo ko je došao, a ko nije, ko je pozvan, a ko ne. Imati u rukama pozivnicu za taj 21. decembar bila je stvar prestiža.

Ono što je svima zapalo za oko je litografija čuvenog slikara Pabla Pikasa, koja se u ovoj zgradi u Beogradu još uvek nalazi, a ostaje misterija da li je istina da ju je Pikaso lično doneo u Beograd pre više od pola veka.

Ekipa Espreso portala se uputila u Ambasadu Francuske, gde su nam rekli da još uvek nemaju nikakve podatke o tome. Iako je prošlo mnogo vremena od samog osnivanja ove ambasade, ostaće tajna o tome da li ju je ovaj čuveni španski slikar sam doneo na poklon prilikom otvaranja!

foto: Miloš Bjelinić

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.