CENTAR BG PREPLAVLJEN PSEĆIM IZMETOM! Kazne su 10.000 dinara, a mi smo videli DA ZAKON NIKO NE SPROVODI (FOTO)
Ona neprijatnost kad ugazite u pseći izmet natera vas da alramirate sve državne institucije ne bi li se ovome stalo na put, Foto: Stefan Kojić, Profimedia

niko ne haje

CENTAR BG PREPLAVLJEN PSEĆIM IZMETOM! Kazne su 10.000 dinara, a mi smo videli DA ZAKON NIKO NE SPROVODI (FOTO)

Ako vam smeta pseći izmet, niste jedini

Objavljeno: 20:43h

Na prestoničkim trotoarima i dalje su najveći problem nagazne mine u vidu psećeg izmeta.

Ona neprijatnost kad ugazite u pseći izmet natera vas da alramirate sve državne institucije ne bi li se nesavesnim vlasnicima pasa koji ne skupljaju za svojim ljubimcima stalo na put.

Pseći izmet na ulicama Beograda
Pseći izmet na ulicama Beograda foto: Stefan Kojić

Međutim, vlasnici pasa posebno u centru Beograda očito nemaju kulturu skupljanja izmeta njihovih ljubimaca, već im je samo bitno da se psi koje su izveli u šetnju olakšaju, pa makar to bilo i na sred zelene površine, pešačke staze, bilo gde...

Svakako, ima i onih vlasnika pasa koji pokupe izmet sa svojim ljubimcima, ali je, čini nam se, više onih koji to ne rade.

Kazna za nesakupljanje izmeta propisana je zakonom i iznosi 10.000,00 dinara. Ipak, očigledno da zakon nema ko da sprovodi, jer su ulice Beograda pune psećeg izmeta.

- Članom 23. Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda („Službeni list grada Beograda“, br. 37/11, 55/11, 34/14, 114/16 – dr. odluka i 19/17), propisano je da ukoliko pas ili mačka, prilikom izvođenja, na bilo koji način isprlja javnu površinu, držalac životinje, odnosno lice koje izvodi psa ili mačku, obavezan je da isprljanu površinu bez odlaganja očisti, dok je članom 36. iste odluke propisano da će se novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 dinara, kazniti za prekršaj fizičko lice ako isprljanu površinu ne očisti bez odlaganja. Za navedeni prekršaj, komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom -kažu iz Seketarijata za komunalne poslove grada Beograda.

Da građani nemaju obzira prema ostalim sugrađanima kao i da nemaju svest o tome da treba pokupiti za svojim ljubimcem, dokazuje i iskustvo jedne bakice:

- Koliko puta vidim da vlasnik izvede psa u šetnju kako li se olakšao i ne pokupi izmet. Više puta sam im nudila kesu da bi pokupili izmet, znate šta su mi rekli? - Gledaj svoja posla. Eto, toliko o tome. Katastrofa jedna- kaže jedna gospođa.

U Sekretarijatu za poslove komunalne policije za Espreso kažu da je utvrđeno da je na teritoriji grada Beograda u 2018. godini, zbog nepoštovanja odredbi člana 23. Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda, evidentirano ukupno 31 postupanje komunalnih policajaca (21 prijava i 10 samostalnih postupanja), kojom prilikom je izdat 1 prekršajni nalog, u 24 slučaja nisu zatečeni učinioci prekršaja, a u 4 slučaja su spisi predmeta prosleđeni nadležnom organu (komunalnoj inspekciji grada i opštine) kako bi preduzeli mere iz okvira svoje nadležnosti, a na konstatciju komunalnih policajaca o zatečenom stanju na licu mesta.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom pomenute odluke vrši organizaciona jedinica uprave gradske opštine nadležna za poslove komunalne inspekcije, dok komunalno-policijske i druge poslove na održavanju komunalnog reda uređenog ovom odlukom i kontrolu primene odluke u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i drugim propisima, vrši komunalna policija.

Shodno navedenom, u predmetnoj stvari prijava se može uputiti i komunalnoj inspekciji opštine, pri čemu komunalni inspektor, pored izricanja novčane kazne licu zatečenom u prekršaju, može i da naredi izvršavanje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera za otklanjanje nedostataka, odnsono da naložiti uklanjanje predmetne nečistoće sa javnih površina.

Za rešavanje navedenog problema potrebno je podići svest držalaca kućnih ljubimaca, kao i angažovanje više nadležnih organa - isriču iu Sekretarijata za komulane poslove.

U pojedinim evropskim zemljama je neophodno da vlasnik sa sobom nosi metlicu, lopaticu i kesu kad krene u šetnju sa ljubimcem. E, u Srbiji je sve to obezbeđeno, sigurni smo, ali na žalost to niko ne praktikuje.

Pseći izmet na ulicama Beograda
Pseći izmet na ulicama Beograda foto: Stefan Kojić

Liverpul, na primer, planira da savesne građane, koji pomognu u otkrivanju neodgovornog vlasnika, oslobodi godišnjeg plaćanja poreza. Holandija, s druge strane, razmišlja o uvođenju specijalnih dronova, koji bi preko senzora za toplotu, "detektovali" izmet i istovremeno slali signal malim robotima koji bi ga zatim čistili.

Pseći izmet na ulicama Beograda
Pseći izmet na ulicama Beograda foto: Stefan Kojić

Nesakupljanje psećeg izmeta očito nije samo problem u Srbiji. Vlasnicima kojima je teško da se sagni pokupe za svojim ljubimcem ima po celom svetu, ali se takav problem rešava.

1 / 11 Foto: Stefan Kojić

Ovde nije reč samo o estetskom problemu i svesti građana. Postoje i zaraze koje se mogu dobiti iz psećeg izmeta. Na primer, crevna giardia, kojim se mogu zaraziti psi, ali i ljudi. Kod pasa je dovoljno da šapom nagaze u izmet i potom poližu šapu, a ljudi mogu kasnije dobiti giardiju od svog psa.

Pseći izmet na ulicama Beograda
Pseći izmet na ulicama Beograda foto: Stefan Kojić

Iz Sekretarijata tvrde da lomunalni policajci grada Beograda, svakog dana postupaju po službenoj dužnosti (samostalnim angažovanjem ali i pružanjem brojnih asistencija nadležnim organima grada i opština, kao i preduzećima i ustanovama kojima je ovaj vid pomoći potreban) i po prijavama građana, na celoj teritoriji grada Beograda i u skladu sa svojim ovlašćenjima koje su utvrđene Zakonom o komunalnoj policiji („Službeni glasnik RS“, br. 51/09) i Odlukom o komunalnoj policiji („Službeni list grada Beograda“, br.6/10 i 23/13), povodom zatečenih pojava i lica koja narušavaju komunalni red, preduzimaju mere iz svoje nadležnosti. Prijave građani mogu podnesti Sekretarijatu za poslove komunalne policije telefonski, pismeno i elektronskim putem, kao i usmeno komunalnom policajcu na terenu, kojom prilikom lice koje podnosi prijavu nije u obavezi da ostavi svoje podatke, a Komunalna policija u skladu sa svojim mogućnostima, prethodno utvrđenom rasporedu i raspoloživom broju patrola, kao i zavisno od obaveza koje ima i u drugim oblastima svog delovanja, svakodnevno vrši kontrolu komunalnog reda na teritoriji celog grada i ukoliko zatekne narušavanje komunalnog reda iz svoje nadležnosti preduzima mere na koje je ovlašćena, što će svakako činiti i u narednom periodu.

Komunalni policajci imaju nadležnosti, odnosno postupaju i primenjuju ovlašćenja u slučajevima kada se na licu mesta zateknu kršenje komunalnog reda, kojom prilikom između ostalog sačinjavaju službene beleške i zapisnike i u skladu sa zakonom izdaju prekršajne naloge, pri čemu ističemo da je postupanje po svim prijavama građana u najkraćem roku, kao i uspostavljanje komunalnog reda u gradu neposrednim radom na terenu, prioritet koji Komunalna policija nastoji da ostvari, kojom prilikom se neposredne potrebe građana uzimaju u obzir uvek kada je to moguće.

Zanima nas kako bi vi rešili problem i kaznili neodgovorne vlasnike pasa?

Može li se ovom problemu uopšte stati na put?

Pišite nam u komentarima!

BONUS VIDEO:

(J.Č.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.