35.000 BEOGRAĐANA DOBILO JE UPOZORENJE: Izvršitelji prete PRINUDNOM NAPLATOM zbog OVIH dugova
Izvršitelji, ilustracija, Foto: Aleksandar Jovanovic Cile

ne znaju šta ih je snašlo

35.000 BEOGRAĐANA DOBILO JE UPOZORENJE: Izvršitelji prete PRINUDNOM NAPLATOM zbog OVIH dugova

Ovakvi podaci na opomenama pred utuženje zbunili su građane i stvorili redove!

Objavljeno:

Na adrese oko 35.000 Beograđana sa dugovanjima za komunalije u periodu od novembra prošle do oktobra ove godine stižu iz "Infostana" opomene pred utuženje. Ako dugove ne izmire u roku od osam dana, biće pokrenut postupak prinudne naplate pred javnim izvršiteljem, navodi se u opomeni.

Međutim, jedan od čitalaca dostavio je opomenu sa izraženim dugovanjima za mesece koje je već platio, dodajući da je u "Infostanu" pred šalterom za reklamacije sreo i druge sugrađane sa sličnim problemom.

- Nije mi bilo jasno šta se dešava sa dugovanjima jer su mi tražili da platim dugove za mesece koje sam već izmirio. Istina je da nisam uvek plaćao sve račune za "Infostan", ali to su neplaćena dugovanja iz 2013. i 2014. godine - kaže Z. I., jedan od Beograđana koji su dobili ovakvu opomenu.

Ovakvi podaci na opomenama pred utuženje zbunili su građane i stvorili redove, kaže on, budući da nikome nije bilo jasno zašto mora opet da plati već plaćene račune.

- Pitao sam u "Infostanu" da li mogu da platim dugovanja za koja znam da ih imam, odnosno da dam novac za račune koje nisam platio. Rekli su mi da ipak platim dugove za one račune koji su mi ispostavljeni u opomeni i ja sam opet sam platio već plaćene račune, šta ću - priča Z. I.

Međutim, u JKP "Infostan i tehnologije" objašnjavaju da ovo ne znači da su korisnici "dva puta platili iste račune", već da su se ranije pri uplatama nadoknađivala dugovanja za najstariji neplaćen, a neutužen račun, a da je ta praksa prekinuta proletos.

- Korisnicima se na svakom mesečnom računu prikazuje stanje obaveza, gde mogu da vide iznos neizmirenih dugovanja. Naše preduzeće je do maja 2018. knjižilo uplate korisnika na najstariji neplaćen, a neutužen račun, u skladu sa članom 312. Zakona o obligacionim odnosima. Budući da su neredovno izmirivali svoje obaveze, korisnici koji su dobili opomenu pred utuženje su svojim uplatama namirivali neplaćene obaveze po redosledu dospelosti - kažu u "Infostanu".

"Infostan" od proletos promenio sistem naplate kojim je bilo omogućeno dužnicima da "nadmudre sistem" i sačekaju da dug za komunalije zastari nakon godinu dana. Od tada "Infostan" uplate korisnika više ne knjiži na najstariji neplaćeni račun, nego naplaćuju "mesec za mesec", a za neplaćene račune sleduju tužbe.

Osam dana da izmire dug

Na opomenama pred utuženje koje su korisinici sada dobili jasno se navodi da imaju rok od osam dana od dana prijema opomene da isplate dug u celosti, jer će u suprotnom biti pokrenut postupak prinudne naplate pred javnim izvšiteljem, što je dodatno uplašilo već zabrinute građane.

- Pokušao sam da kontaktiram sa advokatom čije je ime naznačeno na opomeni, ali nisam uspeo jer na opomeni nema ni adrese kancelarije, niti kontakt telefona. Nisam znao šta da radim i kako da postupim u daljem procesu - dodaje Beograđanin Z. I.

Šta ako građani ne plate račun?

Kako navode iz "Infostana", zbog duga po osnovu neplaćenih, a dospelih komunalnih obaveza, predlozi za izvršenje se podnose isključivo javnim izvršiteljima u roku od godinu dana, da potraživanja ne bi zastarela. Izvršitelji imaju mogućnost i da zaplene imovinu ako dugovi ne budu izmireni u roku propisanom na opomeni, navode u ovom gradskom preduzeću.

- Iako po zakonu nije u obavezi, naše preduzeće šalje korisnicima opomene pred utuženje i daje dodatni rok za izmirenje zaostalih obaveza, da ne bi bio pokrenut postupak prinudne naplate, pa da građani ne bi snosili dodatne troškove - navode u "Infostanu".

Opomene za 35.000 građana

Opomene zbog neplaćenih komunalija poslate su na adrese pet odsto korisnika, što je prema prema podacima "Infostana" 35.000 adresa. Da li su izvršitelji pribegavali zapleni imovine zbog neizmirenih dugova za komunalije nije poznato. U Komori javnih izvršitelja ne raspolažu tim podacima, kao ni drugim podacima u pojedinačnim predmetima javnih izvršitelja, osim kada u postupku nadzora kontrolišu rad javnih izvršitelja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.