USKORO NEĆE IMATI KO DA NAS PREVOZI! GSP-u fali 600 radnika, pred nama je HAOS ako neko ovo ne reši
USKORO NEĆE IMATI KO DA NAS PREVOZI!, Foto: Nebojša Mandić

kolaps na pomolu

USKORO NEĆE IMATI KO DA NAS PREVOZI! GSP-u fali 600 radnika, pred nama je HAOS ako neko ovo ne reši

Odlazak profesionalnih vozača u inostranstvo u potrazi za boljim uslovima rada može da izazove "ozbiljnu destabilizaciju" javnog i drumskog prevoza u državi

Objavljeno: 10.12.2018. 10:38h
  • 89

Sindikat "Nezavisnost" Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) Beograd saopštio je da Srbiji trenutno nedostaje više od 6.000 profesionalnih vozača.

Kako navode, samo u GSP-u nedostaje između 200 i 300 vozača i još toliko radnika u održavanju vozila.

Taj sindikat je zahtevao da menadžment preduzeća i gradske vlasti počnu da rešavaju problem beogradskog prevoza regulisanjem i utvrđivanjem realnog broja zaposlenih, visine zarada, uslova rada prilagođavanjem reda vožnje potrebama građana i "vraćanjem naplata karata u GSP".

"Sva druga 'rešenja' i favorizovanje privatnih prevoznika konstantnim upumpavanjem novca na njihove račune, gde recimo svakog dana iz radske kase od 21,8 miliona dinara (i to je novac koji se privatnim prvoznicima isplaćuje samo za predjenu kilometražu, mimo novca koji dobijaju po drugim osnovama) još će produbiti krizu koju će na žalost najviše osetiti naši sugradjani", navodi se u saopštenju "Nezavisnosti".

Prema saopštenju, odlazak profesionalnih vozača u inostranstvo u potrazi za boljim uslovima rada može da izazove "ozbiljnu destabilizaciju" javnog i drumskog prevoza u državi.

"Odlazak kvalifikovanih vozača sa iskustvom i praznina koja ostaje dodatno će se produbljivati u vremenu pred nama, jer ne postoji nikakva strategija kroz obrazovni sistem za školovanje djaka za vozače kroz odgovarajuće smerove saobraćajnih škola", upozorio je taj sindikat.

 

Bonus video: 

(Espreso.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media