PROBALI SMO ČOKOLADU S TARTUFIMA I JEDNU U ROZE BOJI! Doživeli smo EKSPLOZIJU ukusa okusivši četvrtastu sreću
Festival čokolade, Foto: Filip Plavčić

mmmmm!

PROBALI SMO ČOKOLADU S TARTUFIMA I JEDNU U ROZE BOJI! Doživeli smo EKSPLOZIJU ukusa okusivši četvrtastu sreću

Počeo je najsećniji i najslađi festival u gradu

Objavljeno:

Da li ste znali da čokolada u obliku sitnih zrnaca bila u stara vremena toliko dragocena da je čak korišćena kao sredstvo plaćanja u trgovini naroda Južne Amerike?

Kada bi i danas bilo ovako gde bi nam bio kraj... Šalu na stranu, građani imaju priliku da od danas posete najslađi festival u gradu - Festival čokolade i prepuste se magičnim ukusima.

foto: Filip Plavčić

Svi ljubitelji čokoladnih poslastica moći će da uživaju u ukusima najboljih svetskih čokolada do nedelje 9. decembra na Drugom Festivalu Čokolade koji se tradicionalno održava na Dorćol Platzu, u Dobračinoj ulici.

Ekipa Espresa posetila je danas ovaj sjajni prostor sa još sjajnijim proizvodima, a nestvarni i nesvakidašnji ukusi omiljenog slatkiša mnogima, ostavili su nas bez reči. Osim običnih mlečnih, belih, crnih, čokolada sa voćem, posetioci će moći da probaju i čokoladnu supu i čokoladno pivo.

Ono što nam je nama prvo privuklo pažnju definitivno su čokolade sa tarutfima, koji su veoma intezivnog ukusa. Ono što je interesantno je da se "eksplozija" tartufa oseća najviše na prvom zalogaju, dok se sa sledećom pojedenom kockicom ove nadsve neobične poslastice, ukus tartufa potpuno spaja sa čokoladom i topi u ustima.

Čokolada sa tartufima
Čokolada sa tartufima foto: Filip Plavčić

Naime, proizvodnjom i prodajom proizvoda od tartufa, bavi se firma Damer tartufi, a pored čokolade, proizvodi i med sa belim tartufima. Poznato je da su tartufi izuzetan afrodizijak, tako da je ovo slatkiš koji mora se proba!

foto: Filip Plavčić

Ko kaže da čokolada može da bude samo u beloj ili crnoj boji? Rubi čokolada je izuzetak, s obzirom da je njena boja roze. Ova čokolada nastala je od nove vrste kakaa - rubi, koji joj daje specifičnu boju. Dakle, nije nastala ukrštanjem ili veštačkim putem, niti pomoću nekih dodataka da bi bila roze, već je boja potpuno prirodna. A ukus - magija!

Čokolada u roze boji
Čokolada u roze boji foto: Filip Plavčić

Pažnju defitinitvno privlači i štand "Valentina i Karanfil". Naime, kako su nam ispričali, specijalizovani su za uvoz čokolda malih proizvođača iz Belgije, Litvanije, Meksika, Holandije, Njujorka, Berlina...

Ukoliko vas zanima kakvog je ukusa čokolada sa čilijem, posetite ovaj štand i saznajte kako su Meksikanci spojili čili papričice i čokoladu. Čokoladne poslastice možete naći u štanglama, kockama, disku, slatkih i gorkih ukusa, toplih i hladnih. Svako može naći nešto po svom ukusu, bilo da je reč o čokoladi ili doživljaju.

foto: Filip Plavčić

Na najslađem festivalu možete da probate i Srbija čokoladu! Da, dobro ste čuli. Reljefna Srbija je čokolada koja se pravi od belgijske bele čokolade i belgijske mlečne čokolade. Ovo je nešto potpuno novo kod nas, a u maloprodaji će se naći od januara sledeće godine. Kako su nam rekli na štandu "Choco World", plan je da se naprvi čokolada svh zemlja iz regiona, a zatim će sve složiti u jednu bombonjeru. Nešto potpuno drugačije, zaista!

Čokolada reljefna Srbija
Čokolada reljefna Srbija foto: Filip Plavčić

Za sve domaćice koje uživaju u pravljenju čokoladnih poslastica, na ovom štandu nalaze se i kalupi, koji omogućavaju da sami pravite čokoladna jaja, štanglice, ili neki drugi oblik, u kućnoj radini.

foto: Filip Plavčić

Potpuno zdrave čokolade, veganske, bez glutena, lecitina i bez palminog ulja u 123 različitih ukusa mogu se naći na štandu Casa Kakau. Naime, ovo je čokolada koja je nastala sa lepom porodičnom pričom, koja počinje u Bugarskoj, gde su roditelji jednog dečaka koji je alergičan na gluten rešili da proizvedu čokoladu za svog mališana.

Zahvaljujući deki koji je u Bugarskoj čuveni tehnolog, čokolada je iz dana u dan dobijala sve lepši ukus. Od malih količina za svoje potrebe rodila se ideja o stvaranju brenda i prvoklasne zdrave čokolade.

foto: Filip Plavčić

Kako su nam objasnili, kakao od kog se pravi čokolada uvozi se direktno sa Ekvadoru, ime Kakau je stari naziv za kakao koji se koristio do 1704 godine.

Na Festivalu čkolade možete naći još i neobične poslastica sa divljim matičnjakom, zovom, žirom, divljim malinama, kupinama, drenjinama i borovnicama...

U odnosu na prethodnu goidnu, građane imaju priliku da probaju slatke proizvode 16 novih izlagača. Dakle, posetioce Festivala očekuje neverovatan broj vrhunskih čokolada i slatkiša iz celog sveta - od tradicionalne ruske Aljonke, preko ručno pravljenih francuskih, do najređih vrsta čokolada na svetu.

foto: Filip Plavčić

Podsećanja radi, tokom života, prosečna osoba pojede oko 160 kg čokolade. Posetite Dorćol Platz i dopustite sebi da na najsrećnijim festivalu pojedete bar kilogram! :)

BONUS VIDEO: Espreso intervju - Kralj Čačka

(M.B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.