ZAMKE ZA GOLUBOVE POSTAVLJENE U BEOGRADU: Da li je u pitanju ZLOSTAVLJANJE životinja ili nešto sasvim drugo? (FOTO)
Zamke za golubove u višespratnicama u centru Beograda, Foto: Espreso.co.rs / Profimedia

nije sve onako kako izgleda

ZAMKE ZA GOLUBOVE POSTAVLJENE U BEOGRADU: Da li je u pitanju ZLOSTAVLJANJE životinja ili nešto sasvim drugo? (FOTO)

Kakvu muku zapravo Beograđani biju, pokazuju i načini na koje se dovijaju sa upornim pticama

Objavljeno:

Mnogi građani prestonice koji žive u višespratnicama, imaju problem s golubovima nastanjenim na terasama ili u potkrovljima. Zbog toga se pojavljuju i insekti, a mogu da naruše i zdravlje ljudi.

Interesantno je da i pored toga što nekoliko hiljada zgrada, samo u Beogradu, ima ovaj problem, gradske službe nemaju nadležne odseke koji bi ptice uklonili sa ovog prostora, pa se građani obraćaju nekolicini privatnih firmi.

Kakvu muku zapravo Beograđani biju, pokazuju i načini na koje se dovijaju sa upornim pticama. Naime, nekoliko višespratnica u centru prestonice pribeglo je rešavanju problema na svoj način.

Zbog mnoštva golubova stanari jedne zgrade u ulici Majke Jevrosime, na svakom prozoru, terasi i klimi, postavili su takozvane "zamke za ptice". Kako kažu, većina ih je uplašena zbog mogućih virusa i zaraza koje se šire iz izmeta golubova, te su na ovaj način pokušali da se zaštite.

foto: Espreso.co.rs

Ipak, spoljni deo zgrade potpuno je uništen onim što za sobom ostavljaju "leteći pacovi".

foto: Espreso.co.rs

Naime, oni su postavili žičane zamke koje se koriste kao preventiva i mogu se naći na tržištu. To je igličasta zaštita za koju se navodi da je vrlo efikasna u zaštiti od golubova, vrabaca, svraka, vrana i drugih ptica, te da su iglice savitljive i zatupljene na vrhu i da tako predstavljaju mehaničku prepreku za ptice, blago ih odgurujući od površine na kojoj je postavljen. Takođe, navodi se da prepreke ne povređuju ptice.

foto: Espreso.co.rs

Osim respiratornih oboljenja i velikog broja insekata, golubovi su prenosnici i takozvanih perjanih buba, koje se uvlače u postelju i napadaju čoveka dok spava.

Podsetimo, u Krivičnom zakoniku Srbije stoji da ko kršeći propise, ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine. Ako je došlo do ubijanja, mučenja ili povređivanja većeg broja životinja ili je delo učinjeno u odnosu na životinju koja pripada posebno zaštićenim životinjskim vrstama, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

BONUS VIDEO: Espreso intervju, Milovan Drecun

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.