NIJE ONO ŠTO SU SVI MISLILI: Veliko iznenađenje na TRGU REPUBLIKE
Tokom rekonstrukcije Trga republike otkriveni su ostaci Virtemberške kapije, Foto: Facebook/Goran Vesic

kad su turci vladali

NIJE ONO ŠTO SU SVI MISLILI: Veliko iznenađenje na TRGU REPUBLIKE

U septembru su radovi na rekonstrukciji Trga republike privremeno obustavljeni jer su radnici pronašli brojne arheološke predmete

Objavljeno:

Tokom rekonstrukcije Trga republike otkriveni su ostaci Virtemberške kapije, potvrdio je za RTS, zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Zavod za zaštitu spomenika grada Beograda nam je juče popodne zvanično dostavio svoje nalaze. Ostaci kapije koji su nađeni na Trgu Republike su ostaci Virtemberške kapije - istakao je Vesić.

Dodao je i da je to je kapija koja je podignuta za vreme austrijske vladavine nad Beogradom od 1717. do 1739. godine. Kapija dobila je ime po princu Aleksandru od Virtemberga, koji je bio zapovednik Beograda i guverner Srbije od 1720. do 1733. godine.

Kada su Turci zavladali gradom, preimenovana je u Stambol kapiju (Istanbul kapusu), po Carigradskom putu, koji je kroz nju prolazio.

foto: Facebook/Goran Vesic

Tokom turske vladavine Srbi koji bi se pobunili nabijani su na kolac u blizini kapije, pa je stoga one postala simbol srpskog stradanja pod Osmanlijama. Srušena je 1866. godine po naredbi kneza Mihaila Obrenovića.

U septembru su radovi na rekonstrukciji Trga republike privremeno obustavljeni jer su radnici pronašli brojne arheološke predmete, kao i ostatke kapije.

Osim toga, otkriveni su i ostaci dva uništena rimska groba, što je i bilo i za očekivati kada se uzme u obzir da se prostor Trga republike u celini nalazi u zaštićenoj zoni antičkog Singidunuma, koji je utvrđen za arheološko nalazište - kulturno dobro 1964. godine.

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.