PLAĆAMO BOLONJSKI, STUDIRAMO PEĆINSKI:Studenti Filološkog fakulteta protestuju zbog izmena u ceni školarine!(VIDEO)
Studenti Filološkog fakulteta danas protestuju, Foto: Espreso.co.rs

studentski protest

PLAĆAMO BOLONJSKI, STUDIRAMO PEĆINSKI:Studenti Filološkog fakulteta protestuju zbog izmena u ceni školarine!(VIDEO)

Nezadovoljni studenti od 10 časova počeli su da se okupljaju u holu Filološkog fakulteta

Objavljeno: 13:36h

Studenti završnih godina, kao i apsolventi Filološkog fakulteta u Beogradu danas su organizovali proteste, kako bi pokazali nezadovoljstvo promenom cene za odslušanu nastavu i preostale ispite, koja je do sada bila u iznosu od 15.000 dinara.

Naime, ove godine došlo je do promene Zakona, kao i svake prethodne godine, kako navode studenti, a na drugim fakultetima (Geografski, Građevinski, Učiteljski, Pravni itd.) cena i sistem obračunavanja apsolventske školarine je ostao isti ali ne i na Filološkom fakultetu.

1 / 4 Foto: Espreso.co.rs

Nezadovoljni studenti od 10 časova počeli su da se okupljaju u holu Filološkog fakulteta, a kako obaveštava naš reporter, sve ih je više i ispred i u holu fakulteta.

- Ova agonija traje već bukvalno mesec dana. Naši zahtevi su konkretni i sasvim logični, no uprkos tome smo odbijeni - reči su okupljenih studenata.

Hol Filološkog fakulteta oblepljen je plakatima sa natpisima "Plaćamo bolonjski, studiramo pećinski", "Ne dam i nemam", "15.000 razloga za 15.000 dinara"...

foto: Espreso.co.rs
foto: Espreso.co.rs

Miloš Pajić, student Pravnog i Filološkog fakulteta, objasnio je za Espreso zašto su okupljeni studenti danas protestovali.

- Moje ime je Miloš Pajić, student sam Pravnog i Filološkog fakulteta. Danas su se studenti Filološkog fakulteta po četvrti ili peti put u poslednja dva meseca okupili kako bi se izborili za pravo koje studenti već godinama unazad imaju, a to pravo se pre svega odnosi na studente - apsolvente, koji su upisali šestu ili sedmu godinu studija. Na našem fakultetu ima ogroman broj ispita, jer Bolonja nije pravilno primenjena, a apsolventskih rokova nema dovoljno da iste te ispite polože. Do sada im je fakultet izlazio u susret i oni su plaćali jedan deo školarine, koji im je finansijski bio izdrživ. Ove godine uprava je odlučila da tu školarinu obračuna po bodu, po ceni od 45 boda, pa bi cena školarina bila 7, 8 puta veća. U nekim slučajevima i do 100.000 više, nego pre - objasnio je student Miloš Pajić.

Njegovo celokupno objašnjenje možete da pogledate u videu:

Bonus video:

Espreso intervju - Vuk Jeremić

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.