BEOGRAD BEZ POBEDNIKA! Kalemegdan ostaje bez simbola srpske prestonice?
Beogradski pobednik, Foto: Zorana Jevtić

ČEKAJU SE DOZVOLE

BEOGRAD BEZ POBEDNIKA! Kalemegdan ostaje bez simbola srpske prestonice?

Radovi na sanaciji Meštrovićevog „Pobednika“ počeće sredinom naredne godine i tada će beogradski simbol biti skinut s postolja

Objavljeno: 10:11h

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda raspisao je tender za izradu projekta statičke sanacije, koji je okončan prošle nedelje, a posao je dobio Građevinski fakultet.

- Skulptura je poprilično propala. Postoji više naprslina. Zbog toga će biti potrebno da se „Pobednik“ skine s postolja, što je veliki poduhvat. Trebalo bi napomenuti da ni plato na kojem se spomenik nalazi nije dovoljno čvrst - kaže za „Alo!“ Olivera Vučković, v. d. direktora Zavoda.

Iako je „Pobedniku“ neophodna sanacija, u Zavodu tvrde da bezbednost posetilaca Beogradske tvrđave nije ugrožena.

- Bronzana skulptura ima oštećenja u vidu pukotina, mnogobrojne rupe od metaka i iskrivljenu „plintu“ na kojoj stoji. Postoje i značajna oštećenja na kamenom kapitelu ispod skulpture, ali situacija je pod kontrolom - objašnjava Nevenka Novaković, arhitekta konzervator, viši stručni saradnik Zavoda.

Pobednik
Pobednik foto: Shutterstock

Ona dodaje da će spomenik biti saniran i rekonstruisan, uz poštovanje najstrožih principa i sa maksimalnom posvećenošću stručnjaka.

Takođe, na platou u neposrednoj blizini spomenika biće postavljena privremena konzervatorska radionica za radove na skulpturi, pa neće biti potrebe za prenošenjem „Pobednika“ na drugu lokaciju.

Čekaju se dozvole

Olivera Vučković ističe da će radovi početi nakon završetka projektne dokumentacije, dobijanja neophodnih dozvola i obezbeđivanja sredstava.

- Ukoliko se obezbede sredstva i ako sve prođe kako treba, po nekim procenama radovi bi trebali da počnu u drugoj polovini 2019. godine - kaže direktorka Zavoda.

U okviru projekta biće urađena statička sanacija spomenika, konzervacija kamenog postamenta i stuba, kao i projekat konzervacije bronzane skulpture, ističe Novakovićeva i napominje da je planirana i izrada skele, koja će služiti za bezbedno spuštanje i vraćanje skulpture.

BONUS VIDEO: KRATKI ESPRESO 8. emisija

(Espreso.co.rs / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.