ONI S PROSEČNOM PLATOM MOGU SAMO DA MAŠTAJU O NJOJ! Cena najskuplje knjige na Sajmu JE VRTOGLAVA! (FOTO)
Najskuplje knjige na Sajmu knjiga, Foto: Filip Plavčić

63. sajam knjiga

ONI S PROSEČNOM PLATOM MOGU SAMO DA MAŠTAJU O NJOJ! Cena najskuplje knjige na Sajmu JE VRTOGLAVA! (FOTO)

U moru jeftinih izdanja, ekipa našeg portala pronašla je i najskuplju knjigu na ovogodišnjem sajmu

Objavljeno: 09:49h
Milica Božinović

I ovo kišno oktobarsko jutro obeležila je knjiga.

Međunarodni beogradski sajm knjiga, 63. po redu otvoren je juče, a istinski ljubitelji knjiga i danas su pohrlili da kupe svoje omiljeno delo. Uprkos tome što živimo u eri svedostupnosti informacija i što su knjige u elektornskoj formi prisutne svuda, i dalje ima onih koji radije biraju tvrdi povez.

Do 28. oktobra, pod sloganom "Radost čitanja", građani će imati priliku da se susretnu sa oko 1.000 izdavača iz zemlje i inostranstva.

U moru jeftinih, ekipa našeg portala pronašla je i najskuplju knjigu na ovogodišnjem sajmu. Naime, izdavačka kuća "Mladinska knjiga" ima izdanje čija cena iznosi čak 200.000 dinara!

U pitanju je knjiga "Vladari Srbije". Na štandu Mladinske knjige ističu da "Vladari" spadaju u jednu od najskupljih knjiga u Srbiji. Vladari Srbije posvećeni su vladajućim ličnostima, njihovim javnim i privatnim životima i zaslugama za narod i državu. Obuhvataju period od prvog srpskog kneza iz IX veka – Višeslava iz dinastije Vlastimirovića, do ukidanja monarhije 1945. godine.

Vladari Srbije
Vladari Srbije foto: Filip Plavčić

- Valja reći da u knjizi nema zlata, već je to zlatotisak, kojim su urađene zastavice, inicijali, grbovi i svi novčići, te se dobija utisak treće dimenzije. Zbog samih dimnzija bilo je jako komplikovano uraditi ovu knjigu. Nijedna štamparija kod nas nema tehnološke mogućnosti da bi je završila, pa su korice rađene na jednom mestu, štampana je na drugom, povez na trećem, tako da se knjiga šetala, ali je kompletno urađena u Srbiji. Vinjete i incijali u knjizi su ručno slikani. Ilustrator Bole Miloradović je namenski crtao za svakog vladara zastavice i inicijale - kažu za Espreso.co.rs na štandu Mladinske knjige.

Naša sagovornica navodi da je Miloradović uz pomoću inicijala pokušao da predstavi i same vladare, pa su tako na primer Vlastimirovići predstavljeni kao braća koja se međusobno "dave".

Vladari Srbije
Vladari Srbije foto: Filip Plavčić

Svaka knjiga je numerisana i postoji vlasnički list. Ukupan tiraž je bio 4.000 primeraka kada je knjiga izdata 2013. godine, dok primerci od 1.000 do 4.000 nisu bili toliko skupi, za razliku od primeraka s numeričkim brojevima od jedan do pet. Kako navode naši sagovornici prvi primerak po ceni od 200.000 dinara prodat je na prošlogodišnjem sajmu.

Knjiga poseduje blizu 280 fotografija u boji – portreti vladara koje su izradili vodeći domaći i strani umetnici, lični predmeti, pečati, vladarske insignije, oružje, zastave, novac, arhivska građa – srednjovekovne povelje s potpisima vladara, pisma, proglasi, ustavi, fotografije, crteži, istorijske karte… Porodična stabla i grbovi vladarskih dinastija iscrtani prema istorijskim izvorima.

Autor teksta o srednjovekovnim vladarima je dr Đorđe Bubalo, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, dok je dr Petar Krestić iz Istorijskog instituta napisao poglavlja o Obrenovićima i Karađorđevićima.

Vladari Srbije
Vladari Srbije foto: Filip Plavčić

Za sve one koji požele ovo delo u svojoj kolekciji, pripremljen je povez od eko-kože sa zlatnim ornamentima, drveno postolje i vlasnički list.

Osim Vladara Srbije, na ovogodišnjem sajmu knjiga postoji još dela čija cena nije baš pristupačna za prosečni srpski džep.

1 / 13 Foto: Filip Plavčić

Enciklopodija Catena Mundi je prvi put objavljena prvi put 1992. godine. U pitanju je skoro tri hiljde stranica u tri toma. Obrađuje srpsku istoriju i istoriju Blakana od paleoistorije pa sve do raspada Jugoslavije. Sadrži mape i retke podatke, a na njoj je radilo preko 70 autora koji su pisali na različite teme. Naime, ova Enciklopedija imala je veoma interesantnu sudbinu, zato što je nakon prvog štampanja 1992. godine, ponovo štampana tek 2014. godine.

foto: Filip Plavčić

Izdavačka kuća Catena Mundi je po ovoj enciklopediji i dobila ime. Sva tri toma u kožnom povezu koštaju 40.000 dinara.

Na štandu izdavačke kuće DataStatus može se naći knjiga "Muzej umetnosti", koja je teška devet kilogram i ima 1.000 strana. Njena cena iznosi 24. 000 dinara. Ovo je najveća knjiga o umetnosti na svetu. Sama knjiga je koncipirana kao muzej, jer se čitanjem knjige krećete kroz galerije muzeja. Slike dominiraju nad tekstom, a postoje fotografije od prvih crteža u pećinama, pa sve do savremenog slikarstva.

foto: Filip Plavčić

Iz izdavačka Kuća Miroslav navode da su Srbi zaboravili srpski jezik i da ga olako daju svima da ga "svojataju", ali da je Franc Miklošič čiji Leksikon se već treću godinu zarednom nalazi na njihovom štandu, jedan od onih koji su se trudili da srpski jezik ostane upamćen onakav kakav je zaista.

Jedan Leksikon je već prodat juče, prvog dana sajma, a njegova cena iznosi 18.000 dinara.

foto: Filip Plavčić

Knjiga u Izadvaštvu Vulkana pod nazivom Kulturno blago Srbije košta 9.990 dinara.

foto: Filip Plavčić

Podsetimo, pesnik i akademik Matija Bećković otvorio je 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga, a u ime zemlje počasnog gosta Maroka prisutne je pozdravio istoričar i pisac Abdulah Busuf.

BONUS VIDEO: KRATKI ESPRESO 7 (VIDEO)

(M.B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.