SOCIJALISTA JE PONOVO NA SLAVIJI! Spomenik Tucoviću vraćen na staru adresu u Beogradu (FOTO)
Na svečanom otvaranju biste govorio je predsednik Skupštine grada - Nikola Nikodijević, Foto: Filip Plavčić

OTVORENA BISTA DIMITRIJA TUCOVIĆA

SOCIJALISTA JE PONOVO NA SLAVIJI! Spomenik Tucoviću vraćen na staru adresu u Beogradu (FOTO)

Na svečanom otvaranju biste govorio je predsednik Skupštine grada - Nikola Nikodijević koji je zajedno sa direktorom JKP „Pogrebne uskuge” otkrio bistu Dimitrija Tucovića...

Objavljeno: 16.10.2018. 16:46h
  • 63

Bista Dimitrija Tucovića je tačno posle dve godine vraćena na Slaviju, samo na drugom mestu. Ne na centralni deo trga gde se sada nalazi moderna muzička fontana, već na novootvoreni plato.

Radnici su juče ujutru u ranim jutarnjim časovima, kamionom dopremili bistu koja je u predhodnom periodu bila dobro čuvana u magacinu, kako bi bila spremna za svečano otvaranje, koje se desilo danas u 14h na novootvorenom platou na Slaviji.

Na svečanom otvaranju biste govorio je predsednik Skupštine grada - Nikola Nikodijević koji je zajedno sa direktorom JKP „Pogrebne uskuge” otkrio bistu  Dimitrija Tucovića koja se nalazi na platou kod Narodne banke Srbije

Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada
Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada foto: Filip Plavčić

– Vratili smo bistu Dimitrija Tucovića, kao što smo i obećali na početku rekonstrukcije Trga Slavija. Posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića sahranjeni su 2016. godine u Aleji zaslužnih građana uz sve državne i vojne počasti, kako to zaslužuje jedna izuzetna istorijska ličnost i najveći teoretičar socijalističkog pokreta u Srbiji. Reč je o čoveku koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji Srbije i radničkog pokreta. Njegov spomenik se i nalazio na Slaviji upravo zato što su se ovde nalazile nekadašnje barake radničkog pokreta i gde su bila okupljanja levičara u Beogradu – rekao je Nikodijević.

Istakao je to da je spomenik sada mnogo pristupačniji građanima, jer mogu da priđu, kao i da polože cveće i odaju poštu ovom velikanu.

– Drago mi je i što smo uspeli da završimo rekonstrukciju trga, ali i da vratimo spomenik pred samo obeležavanje stogodišnjice kraja Velikog rata koja će biti u novembru. Dimitrije Tucović je bio jedini političar u Srbiji koji je glasao protiv ratnih kredita, a onda otišao kao dobrovoljac u Prvi svetski rat da brani svoju zemlju, gde je i izgubio život. Mi smo zato dužni da čuvamo sećanje na Dimitrija Tucovića, ali i na sve one događaje važne za istoriju našeg naroda – kazao je Nikola Nikodijević.

Nikola Nikodijević i direktor JKP „Pogrebne uskuge” Dragan Baltovski otkrili su danas bistu Dimitrija Tucovića
Nikola Nikodijević i direktor JKP „Pogrebne uskuge” Dragan Baltovski otkrili su danas bistu Dimitrija Tucovića foto: Filip Plavčić

Takođe, on je podsetio da se baš iz tog razloga prvi put zajednički obeležava Dan oslobođenja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu.

– Manifestacijom „Dani slobode” od 20. oktobra do 1. novembra obeležićemo ova dva datuma nizom manifestacija i programa. Program počinje 19. oktobra multimedijalnim spektaklom Ljubiše Ristića u Šećerani, nastavlja se 20. oktobra tradicionalnim defileom ulicama grada, a zatim će svaki dan biti posvećen jednoj zemlji saveznici – istakao je Nikola Nikodijević, naglasivši da je ponosan što se na pravi način obeležavaju istorijski događaji važni za Beograd.

Događaju su prisustvovali predstavnici opština Vračar i Savski venac.

1 / 9 Foto: Filip Plavčić

BONUS VIDEO

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media