LEGENDA O NOVOM SRPSKOM BRONKSU! Zli zmaj, baba Jula i vitez Žarko su junaci! UPOZNAJTE ŽARKOVO I ONE KOJI GA MRZE
Žarkovačka legenda je URBANI MIT, Foto: Stefan Jokić

SLOTERU NIČEEEEEEEE

LEGENDA O NOVOM SRPSKOM BRONKSU! Zli zmaj, baba Jula i vitez Žarko su junaci! UPOZNAJTE ŽARKOVO I ONE KOJI GA MRZE

Meštani Žarkova se "vekovima" bore protiv tuđe sujete. Sa jedne strane, imaju ove sa Brda, a sa druge im prete ovi sa Belih Voda. Ipak, oni se ne daju, već ponosno idu u "čoporu" i prepričavaju unucima legendu o plemenitom Žarku..

Objavljeno:

Ako krenemo faktografski, Žarkovo je naselje u Beogradu koje pripada opštini Čukarica. Prvi put se pominje u XVII veku, ali Žarkovci ne bi bili oni, da ne tvrde suprotno. Kunu se da je u pitanju XI vek i tvrde da glasine kako se kreću isključivo u čoporu, nisu istinite.

Složićemo se, staro je, a bilo je i veće od Čukarice. Ipak, pripojeno joj je nakon čega je došlo do podele na više naselja. Žarkovci vole da kažu, "sve je to Žarkovo".

Među starijim starosedeocima i dalje postoji onaj plamičak nade, a verujte i žara da Žarkovo ponovo postane posebna opština kao što "dolikuje".

Legenda o nastanku imena objašnjava naziv Žarkovo, kao i nazive ostalih delova Žarkova. Priča kaže sledeće:

- Pominje se da je strašni zmaj harao naseljem u podnožju brda na kome je živela baba Jula (po njoj je i samo brdo prozvano). Starica je tražila da joj meštani donose darove i garantuju svoju poslušnost, a nakon što su odbili, poslala je svog zmaja na njih.

Čudovište je prvo kružilo nad selom, a zatim se spuštalo i, u brišućem letu, bljuvalo vatru, spaljivalo kuće i ubijalo ljude. Teror je trajao i trajao, a razljućena baba Jula nije pokazivala nameru da opozove svog ljubimca uprkos molbama napaćenih ljudi. Prkosili su joj i želela je da za to plate.

Očajni, seljaci su se potražili i pronašli pomoć - hrabrog viteza Žarka.

Borba je bila ljuta. Počela je izjutra i trajala do zalaska sunca. Izmoren, bez konja koji je časno pao u borbi protiv nemani, Žarko je skupio malo snage koje mu je preostalo i uspeo da zarije koplje u srce ogromne ale.

Uz strahovit tresak, beživotno telo zmaja se sručilo na zemlju. Tamo gde mu je glava pala, meštani su nazvali Zmajevac, mesto gde je rep završio nazvan je Repište, onde gde je zmajeva krv otekla nadenuto je ime Bele vode. Tu se nalazi i Ulica Repiška duž koje je navodno išao rep.

Ostavši bez svog oslonca, baba Jula je pobegla, a vitezovo ime ostalo je slavljeno za navek.

Danas, ovakve stvari ne bi mogle da se dese bez intervencije "ORKE" ili "PETE" zbog očiglednog zlostavljanja životinja. Reakcija bi naravno išla na svetskom nivou, jer pričamo o Žarkovu.

Za one koji ne znaju i za one koje interesuje, Baba Jula je živela u vreme Prvog srpskog ustanka i bila veliki rodoljub i borac. Pomagala je ustanicima u borbi protiv Turaka, a njena uloga bila je veoma značajna po pitanju taktike.

Naime, jedne noći Turci iznenada napadoše srpske ustanike koji su bili kod baba Jule u kući na vrhu brda.

Kako bi im spasila glave, baba Jula se doseti da, uz pomoć nekolicine ustanika, zapali panjeve koje su bili izvađeni iz zemlje dok je krčena šuma, i pusti ih na Turke niz kosinu. To zbuni napadače i dade vremena ustanicima da se priberu i organizuju uspešnu odbranu.

Da pređemo sa legendi, na "živu istinu".

U samom čvorištu opštine Čukarica dolazi do račvanja. Zle duše kažu da je Žarkovo najgori kraj jer je postalo pravi "srpski Bronks" zbog raznih sačekuša, ubistava, podmetanja bombi, kidnapovanja dece, ali to su samo zli jezici, zar ne?

Meštani sa "Belih Voda" nisu oduševljeni što igraju samo sporednu ulogu, što bi Bora rekao, "samo epizodu", pa su smislili način kako da se osvete "velikim" i "zlim" Žarkovcima. Ova ljuta osveta se sastoji u jednom stihu:

"Žarkovo, Žarkovo, to je prava zgoda, nalazi se odmah iznad Belih Voda".

Kakav "nož u leđa". Glasine kruže da ćete u Žarkovu zateći stare kuće od cigli, jer se Žarkovci štekare da stave fasadu, a konstantno vuku po 5 kesa dnevno iz jednog od dva Maksija koji tamo postoje.

Žarkovo
Žarkovo foto: Dragana Udovičić

Sa druge strane, ovi junaci i "pravi predstavnici Srba" imaju posla i sa kako vole sebe da nazivaju "gospodom sa Banovog brda". Ako niste znali, "Banovobrđani" sami sebe vrednuju više nego ovi sa Vračara. (Historical).

Oni ljude iz Žarkova nazivaju "Žarkulovci", ali to mogu da razumeju samo oni koji žive u ovom "getu".

Još jedan nož koji će stari meštani morati da "progutaju". Žarkovo je za njih naselje posle Banovog brda i ništa više, oduvek i zauvek.

Za kraj ide ono najslađe za prosečnog hejtera!

Kada "putnici iz dalekih krajeva" (Crna Gora, Bosna) dolaze u Beograd, to se uglavnom odvija preko svima poznate, Ibarske magistrale. (u prevodu, "KOD ERE I SINA"). Nakon tog iskustva koje se ne zaboravlja, putnici se upoznaju sa najvećim blagom koje Žarkovo poseduje, i ne računamo, "Vero", a to je čuveni grafit za koji znaju i oni sa Vračara.

SLOTERU NIČE, ŽARKOVO TI KLIČE! PS. - Ovo će razumeti samo istinski obožavatelji Nika Slotera.

Pogledate bonus video:

(J. J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.