SUKOB VESIĆA I ĐILASA NA SEDNICI SKUPŠTINE GRADA: Kako štedite, svaka vam čast!
Goran Vesić i Dragan Đilas, Foto: Zorana Jevtić, Dado Đilas

USVOJEN REBALANS

SUKOB VESIĆA I ĐILASA NA SEDNICI SKUPŠTINE GRADA: Kako štedite, svaka vam čast!

"Rebalans budžeta za 2018. godinu, kao i do sada, rezultat je restriktivnog i uravnoteženog pristupa planiranju prihoda u gradskoj kasi", kazao je Vesić

Objavljeno:

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su rebalans budžeta za ovu godinu, koji se prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića donosi jer su prihodi u gradskoj kasi veći za više od dve milijarde dinara.

Vesić je na sednici gradskog parlamenta kazao da je bužetom predviđeno 103,7 milijardi dinara prihoda, a da sada oni iznose 105,8 milijardi, zbog čega je neophodan rebalans.

"Rebalans budžeta za 2018. godinu, kao i do sada, rezultat je restriktivnog i uravnoteženog pristupa planiranju prihoda u gradskoj kasi", kazao je Vesić.

On je kazao da je najveće povećanje ostvareno od poreza na zarade koji iznosi 869 miliona i naglasio da to jasno govori da "u gradu ima više zaposlenih i da plate rastu".

Prema njegovim rečima, povećani su i ukupni prihodi za uređenje građevinskog zemljišta, što je dokaz da se više gradi u glavnom gradu.

Vesić je napomenuo da su naredne godine u planu veliki infrastrukturni projekti, među kojima su novi savski most, novi gradski tunel, Topčiderski tunel, kao i završetak Mosta na Adi. Te projekte, dodao je Vesić, grad će raditi zajedno sa republikom.

Kad je reč o rashodima, napomenuo je Goran Vesić, najveća povećanja tiču se socijalne zaštite i to u segmentu naknada za decu i porodicu.

Prema njegovim rečima, rebalansom su rashodi za socijalna osiguranja i socijalnu zaštitu sada iznose 6,5 milijardi.

Dodao je da je od tih sredstava predviđeno 30 miliona za porodilje, kao i za vraćanje novca po tužbama roditelja, jer je prethodna gradska vlast nezakonito naplaćivala vrtiće, što će na kraju, kako je procenio grad koštati oko tri milijarde dinara.

Predsednik gradske skupštine Nikola Nikodijević rekao je da će grad nastaviti da ulaže u obdaništa, sportske objekte, komunalnu i putnu infrastrukturu.

On je kazao i da je 3,5 miliona predviđeno za osnovno, a 1,8 miliona za srednje obrazovanje.

Đilas: Kako štedite, svaka vam čast!

Šef odobrničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Grada Beograda, Dragan Đilas kritikovao je predlog rebalansa budžeta, zbog malo predviđenih sredstava za investicioni razvoj, a povećanja svote za potrebe gradonačelnika, njegovih zamenika i članova Gradskog veća.

Nekadašnji gradonačelnik je kazao da je čitavim budžetom za 2012. godinu bilo predviđeno 45 miliona dinara za potrebe gradonačelnika, zamenika i članova gradskog veća, dok je rebalansom za ovu godinu predviđen četiri puta veći iznos od 174 miliona dinara.

"Izdvajanja su povećana za četiri puta! Kako štedite, svaka vam čast!", kazao je Đilas na sednici gradskog parlamenta.

On je kazao i da je budžetom za 2012. godinu za investicioni razvoj bilo predviđeno 200 miliona dinara, dok su sada samo 103 miliona dinara.

Uporedio je i troškove za predstojeću rekonstrukciju Ulice Džordža Vašingtona i nekadašnju rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra, u vreme njegove vlasti.

Tako je za rekonstrukciju Bulevara od tri kilometara potrošeno 19 miliona evra, dok je za "užu i nešto kraću" ulicu Džrodža Vašingtona predviđeno - 27 miliona evra.

"Voleo bih i da raspravi prisustvuje gradonačelnik, Zoran Radojičić, s obzirom da je budžet najvažnije gradsko pitanje", ukazao je Đilas.

PSG: Sredstva za zdravstvo smanjena za 51 milion dinara

Odbornik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović je najavio da ta grupa neće glasati za rebalans.

On je kazao da su za 124 miliona dinara povećana sredstva za subvencije javnih preduzeća.

"Sava centar duguje 600 miliona - da li je neophodno da građani finansiraju nesposobno rukovodstvo", upitao je Grbović.

Izneo je da su sredstva za zdravstvo smanjena za 51 milion dinara i upitao: "Da li su naše zdravstvene ustanove u toliko dobrom stanju da se smanjuju sredstva, a za potrebe prezentacije za turističku organizaciju se izdvaja 132 miliona dinara?"

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.