DA LI JE DEČAK KOJI PROSI U BG PREVARANT ILI ŽRTVA ZLOSTAVLJANJA? Danas priča jednu priču, juče potpuno drugu!
Foto: Stefan Kojić / Espreso.co.rs

NOVA ŠOKANTNA SAZNANJA O NESREĆNOM MLADIĆU

DA LI JE DEČAK KOJI PROSI U BG PREVARANT ILI ŽRTVA ZLOSTAVLJANJA? Danas priča jednu priču, juče potpuno drugu!

Ekipa Espresa ponovo je pronašla dečaka kome je navodno nedavno pomogao nepoznati čovek

Objavljeno:
Milica Božinović

Dečak Marko već mesecima prosi pognute glave na ulicama Beograda. Uvek skrivenog pogleda, s rancem u rukama i parčetom kartona na kome je poruka koja prolaznicima tera suze na oči.

"Molim vas pomozite. Godinu dana sam na ulici. Hvala".

Na ove reči niko nije ostao ravnodušan. U to smo se uverili lično. Marku građani prilaze s tugom u očima i pružaju mu novac.

Najpre je sedeo preko puta zgrade Predsedništva kad je ekipa našeg portala razgovarala s njim, a onda se niotkuda pojavio čovek i ponudio mu svoju pomoć. Smeštaj, hranu, uslove za pristojan život, dostojan dečaka njegovih godina, rekao je tad.

Odveo ga je i činilo se da je to možda kraj Markove teške i mučne priče. Međutim, čini se da se iza slike tužnog dečka koji građane moli za milostinju krije još jedna prevara.

Marka smo ponovo zatekli na ulicama Beogarada. Ovog puta u blizini Beograđanke. S istom porukom, pognutom glavom i pogledom koji ne želi da se susretne s drugima.

foto: Stefan Kojić

Pokušali smo da razgovaramo s njim i saznamo šta se momku zapravo dešava. Gde je čovek koji mu je pre dva meseca pružio ruku spasa?

Tokom razgovora i na osnovu njegovog ponašanja stiče se utisak da je zlostavljan.

Uplašen je, muca i konstantno ponavlja da nema nikog.

O čoveku koji ga je prethodni put navodno poveo u svoj dom, duboko ganut njegovom tužnom pričom, nije rekao ni reč. Razgovarali smo s njim više od trideset minuta. Za to vreme Marku je prišlo dosta ljudi. Svako je dao koliko ima jer ih je njegova priča dirnula.

Nije želeo da krene s nama, nije želeo da zovemo Centar za socijalni rad, ni policiju. Rekao je da država na njega ne obraća pažnju i da je prinuđen da prosi da bi preživeo.

foto: Stefan Kojić

Pripadnici MUP tvrde, s druge strane, da oni nisu nadležni. Da je vrlo verovatno da je čovek koji mu je navodno pomogao, neko ko Marka prisiljava da prosi, ali da oni ne mogu ništa da urade. Kako kažu, slučaj može da se prijavi policiji, ali oni momka ne mogu da sklone s ulice i "zabrane" mu da prosi.

Sumanuto, zar ne? Postoji osnovana sumnja da je momak od 18 godina zlostavljan, ali niko ne može da mu pomogne, jer im to ne spada u nadležnost?!

Ima tu još jedna zanimljiva stvar.

Kad smo s Markom razgovarali u julu ove godine, rekao je da iz Beograda, da se zove Milenko, zatim se ispravio i rekao "Marko", da ima 19 godina i da su mu roditelji poginuli 1999. za vreme bombardovanja.

Sad, međutim, kaže da ima 18 godina, da je iz Zrenjanina, da su njegovi umrli i da od tada traje konstnatna borba za život, preživljavanje.

foto: Stefan Kojić

Marko će i sutra ponovo biti na ovom mestu. Bićemo i mi. Pokušaćemo još jednom da mu pomognemo. Policija opet neće reagovati.

Koliko ćemo se terati? Hoće li ovo pročitati Markovom potencionalni zlostavljač, "spasitelj" ili neko drugi?

Ovim putem, pozvamo još jednom nadležne institucije (valjda će se neka prepoznati), da reaguju i pomognu Marku i svoj ostaloj deci koja prolaze kroz isti ili sličan pakao.

A valjda će se na kraju otkriti i prava priča o njemu.

BONUS VIDEO:

Espreso intervju, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.