NAJVEĆA BRUKA U BEOGRADU: Bili smo u MIRIJEVSKOM POTOKU, da li je moguće da SVE OVO BACAMO U NJEGA? (FOTO)
Foto: Filip Plavčić

MIRJEVSKI POTOK

NAJVEĆA BRUKA U BEOGRADU: Bili smo u MIRIJEVSKOM POTOKU, da li je moguće da SVE OVO BACAMO U NJEGA? (FOTO)

Tok Mirijevskog potoka je delom sproveden kroz podzemni kolektor

Objavljeno:

Stanari beogradskog naselja Karaburma svakodnevno svedoče pravoj ekološkoj katastrofi.

Naime, Mirijevski potok u Mirijevskom bulevaru preko puta Osnovne škole "Filip Višnjić" postao je odlagalište svih vrsta otpada od plastičnih vreća, preko automobilskih guma, pa sve do mrtvih životinja i otpadnih voda.

Stanari ovog naselja strahuju od raznih zaraznih bolesti koje bi mogle da se razviju iz ovako zagađenog okoliša u kome su primorani da žive svakodnevno, ali i iziritirani smradom koji se širi celim naseljem, a dolazi upravo sa ovog mesta. Da stvar bude gora, Mirijevski potok u blizini je osnovne škole, pa su i mališani izloženi svemu ovome.

Ekipa "Espresa" posetila je ovo mesto, a fotografije koje je zabeležio naš fotoreporter su, ni manje ni više, nego potresne.

Automobilske gume u potoku
Automobilske gume u potoku foto: Filip Plavčić

Potok je ograđen betonskim pločama koje su zarasle u travu, a smeće koje se već godinama taloži, kako saznajemo od stanara ovog mesta, samo su neke od slika Mirjevskog potoka.

Nemarnost ljudi
Nemarnost ljudi foto: Filip Plavčić
Dečije patike, flaše, kese, samo neke od nataloženih stvari u potoku
Dečije patike, flaše, kese, samo neke od nataloženih stvari u potoku foto: Filip Plavčić

Da smeće nije jedini i najveći problem sa kojim se suočavaju stanari, osvedočili smo se što kroz njihovu priči, što na licu mesta.

U Mirjevski potok ispušta se i veliki broj kanalizacionih ispusta od privatnih stambenih objekata. Naime, stanovnici jednog romskog naselja u blizini potoka napravili su kanalizacione odvode, koji sprovode fekalije direktno u potok, ali oni naravno nisu jedini koji su došli na tu ideju, tu su i drugi privatni objekti koji su se poslužili istom ovom "idejom".

- Još su i kanalizaciju pustili da teče ovim potokom. Pa dokle više. Komšija koji živi baš tu pored, ima baštu koju ni ne može da obrađuje - objasnila je za "Espreso" jedna od stanarki ovog kraja.

Naseljeni deo pored potoka
Naseljeni deo pored potoka foto: Filip Plavčić

U razgovoru sa stanarima beogradskog naselja Karaburma saznali smo i kako su zahtevali da se potok zatvori betonskim pločama, da bi se onemogućilo odlaganje smeća u isti. Jer, kako kažu, u vreme kada češće i u velikoj količini padaju kiše dolazi do izlivanja potoka, jer je tok potoka zakrčen smećem, pa nabujala voda ne uspeva da ostane u koritu. Da stvar bude gora prilikom izlivanja potoka i smeće dospeva na obalu, pa su stanari osuđeni na to da hodaju po smeću.

Ova situacija, koja se ne rešava, a preti da postane prava ekološka katastrofa sa dalekosežnim posledicama, dovela je stanare ovog naselja "do sloma živaca". U to smo se uverili u razgovoru sa jednim od njih.

- Ovo je ruglo Beograda. Samo šest kilometara od centra grada mi imamo ovaj potok. Kada će neko nešto da preduzme? Kada će se ovo konačno dovesti u pitanje? - rekao je jedan od stanara beogradskog naselja Karaburma za "Espreso".

Kada smo jednog od prolaznika upitali šta misli da je razlog ovog nemilosrdnog zagađivanja potoka rekao nam je kako su kontejneri puni, a kako je ljudima lakše da sve bacaju u potok.

- Kontejneri su puni, ljudima je nekako lakše da sve bacaju ovde - objasnio je jedan od slučajnih prolaznika, takođe stanar ovog mesta.

Odakle dolazi pobuda da se Mirijevski potok, u beogradskom naselju Karaburma, na samo šest kilometara od samog centra grada nemilosrdno zagađuje, radi li se o nemarnosti, nedostatku svesti ili već o nečemu trećem, na ta pitanja ekipa "Espresa" nije dobila odgovor.

Bonus video:

Espreso intervju - Joška Broz

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.