OD SVETOG ĐORĐA OSTALI SU SAMO ŠRAFOVI! Poražavajuće slike oskrnavljenog spomenika herojima na Kalemegdanu!  (FOTO)
Foto: Stefan Kojić

bruka

OD SVETOG ĐORĐA OSTALI SU SAMO ŠRAFOVI! Poražavajuće slike oskrnavljenog spomenika herojima na Kalemegdanu! (FOTO)

Kakvi smo to ljudi?

Objavljeno: 19:39h
Jelena Čabović

Spomen obeležje ruskim i srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata na Kalamegdanu je oskrnavljen. S njega je ukradena bronzana bista Svetog Đorđa.

Spomenik je svečano otkriven pre četiri godine u prisustvi brojnih visokih zvaničnika Srbije i Rusije, a oskrnavljen je tokom prošlog vikenda.

Vandalizam je očigledan.

Da na spomeniku fali bista primetili su posetioci Kalemegdana i o tome alarmirali nadležne službe.

Ekipa Espresa danas je posetila Kalemegdan i oskrnavljeni spomenik.

Slike koje smo tamo zatekli zaista su poražavajuće.

1 / 1 Foto: Stefan Kojić

Spomenik, koji već nekoliko godina stoji na Kalemegdanu, izvajan je u bronzi, a na spomen ploči je upisano "U slavu ruskim i srpskim junacima".

Sa spomenika je sada skinuta bista, a iz njega vire samo šrafovi.

Na Kalemegdanu smo zatekli ljude koji su ovuda šetali, i postavili im pitanje o oskrnavljenom spomeniku - da li su primetili da mu nešto nedostaje i šta misle o ovom činu.

Neki ni ne primećuju da tamo nešto fali...

- Mislila sam da je ovaj krug oduvek bio prazan, bez ičega. Danima ovde šetam kucu, ali nisam znala sa je ukraden bakarni deo i da je uopšte bio tu.

Neki pak ovaj čin povezuju sa kriminalnim aktivnostima.

- Ma tu ni kamere ne pomažu. To se zna ko je ukrao. I da je snimljeno nešto, to se ne govori. Sve je to sprega kriminala ...pa ukrali su skoro i onaj bakarni zig sa betonskih kanti za otpatke... - rekao je jedan čovek kog smo tamo zatekli.

Ovim povodom oglasio se i MUP. U saopštenju piše:

- Milan Stanić, v.d. načelnika Policijske uprave za grad Beograd, najoštrije je danas osudio tešku krađu bronzane figure Svetog Đorđa Pobedonosca sa spomen-obeležja ruskim i srpskim vojnicima poginulim tokom Prvog svetskog rata na Kalemegdanskoj tvrđavi.

- Za sada nepoznata lica izvalila su iz središnjeg dela spomen-obeležja pomenutu skulpturu i udaljila se sa lica mesta. Odmah po prijavi od strane oštećenog JKP „Beogradska tvrđava“ policijski službenici su obavili uviđaj. Pripadnici beogradske kriminalističke policije, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, preduzimaju sve mere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi što pre rasvetlili ovaj događaj i pronašli počinioce - rekao je Stanić.

A šta vi mislite o ovome? Pišite nam u komentarima...

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.