RUŠI SE VILA IZ 1927. GODINE: PRODATA je investitorima da bi izgradili novu stambenu zgradu!
Foto: Google street view

RUŠENJE

RUŠI SE VILA IZ 1927. GODINE: PRODATA je investitorima da bi izgradili novu stambenu zgradu!

Kuća je delo arhitekte Milana Šlanga

Objavljeno: 14:51h

U beogradskoj opštini Vračar jutros je počelo rušenje kuće u Topolskoj 15, vile iz 1927. godine, koja važi za prvi projekat moderne arhitekture Beograda, navelo je Udruženje građana "Topolska".

Kuća je delo arhitekte Milana Šlanga.

Vila je prodata investitorima, kako bi izgradili novu stambenu zgradu.

Iz Udruženja dodaju da okolne zgrade i stanovi nisu dovoljno obezbeđeni i da su u nekim stanovima popucali zidovi, kao i da su osetili jake potrese prilikom rušenja.

Udruženje je krajem avgusta uputilo otvoreno pismo u kome je navelo da je gradski sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove koje vodi Miloš Vulović izdalo građevinsku dozvolu za novi objekat na uglu Topolske i Petrogradske ulice.

U pismu se dodaje da je dozvola izdata u u trenutku u kom je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda obavio revalorizaciju Krunskog venca, posle čega je odlučeno da se taj kraj vračarske opštine, zbog njegove vrednosti kao ambijentalne celine, stavi pod prethodnu zaštitu.

Podsetimo, glumac Milan Caci Mihailović rekao je da je važno čuvati ovaj deo grada kao "jednu ambijentalnu celinu" i da o izgledu grada i gradnji treba da odlučuju stručnjaci, a ne kako ko dođe na vlast - prema svom ukusu.

"Kad pogledate vile jednu do druge, pa onda neku zgradurinu, očigledno je da se tu gleda samo finansijski interes. Jednostavno je, uređena zemlja mora da ima zakone, verujem da kada bi se zakoni poštovali da bi svima bilo bolje, ali zakoni se ne poštuju i svakog dana imamo primere kako se to ovde radi, za nekoga zakon važi, za nekoga ne važi", kazao je on.

Niko ne kaže da treba jadikovati nad starim zgradama, ali, kako kaže, treba čuvati ono što je obeležje grada.

Viši kustos Narodnog muzeja Miodrag Tomić, takođe potpisnik peticije za zaustavljanje gradnje na Vračaru, rekao je da se Beograd uveličava i razvija, ali treba poštovati vrednosti tradicije i kulture, a za to postoje ustanove koje se time bave.

BONUS VIDEO

(Espreso.co.rs/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.