MUTNIJE OD MUTNOG DUNAVA! Kad vidite kakvu vodu piju na Vračaru razmislićete dva puta pre nego što ožednite (FOTO)
Foto: Nebojša Mandić, Prinstscreen/Twitter

UF

MUTNIJE OD MUTNOG DUNAVA! Kad vidite kakvu vodu piju na Vračaru razmislićete dva puta pre nego što ožednite (FOTO)

U 2017. je registrovana jedna hidrična epidemija usled korišćenja sirove
vode kao vode za piće

Objavljeno: 15:32h

Na društvenoj mreži Tviter se opet povela polemika oko ispravnosti vode za piće.

Ovog puta, oglasila se novinarka Tatjana Vojtehovski fotografijom na društvenoj mreži Tviter uz komentar:

Komentarima su se priključile i Tatjanine komšije s Vračara koji su zaključili da kvarova nije bilo, kao i da je voda odjednom postala mutna.

Voditeljki se komšinica ponudila da natoči vodu koja je čistija:

Tragom ove informacije pozvali smo JKP Vodovod kako bismo proverili o čemu se radi i da li zaista stanovnici Vračara imaju problem, ali smo ostali uskraćeni za odgovor.

Međutim, na sajtu JKP Vodovod navodi se da ipak postoje kvarovi na vodovodnoj mreži na Opštini Vračar koji će trajati do 15 časova.

Opštine koje će biti bez vode su i Stari Grad, Barajevo, Savski venac, Palilula Zvezdara, VOždovac, Čukarica, rakovica, Grocka i Surčin.

Ilustracija
Ilustracija foto: Shuterstock

U JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” proveru kvaliteta vode obavljaju svakodnevno u dva nivoa:

Kontrolu kvaliteta vode vršimo na osnovu važećeg Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće (Sl. list SRJ 42/98 i 44/99), kojim su definisani uslovi obavljanja kontrole u pogledu vrsta analiza, broja uzoraka, mesta i vremena uzimanja uzoraka. Pravilnik je usaglašen sa direktivama Evropske Unije i preporukama Svetske zdravstvene organizacije.- navodi se u saopštenju.

U pogonskim laboratorijama u kojima se, neprekidno 24 sata, vrše analize osnovnih fizičko-hemijskih i bioloških parametara (prvi nivo), i u Službi sanitarne kontrole vode u kojoj se vrše fizičko-hemijska, mikrobiološka i biološka ispitivanja kvaliteta vode (drugi nivo).

Kontrolom su obuhvaćeni uzorci pijaće vode sa svih proizvodnih pogona, iz rezervoara beogradskog vodovodnog sistema i sa slavina potrošača, kao i uzorci sirove vode koja dolazi na preradu.

Uzorci vode sa proizvodnih pogona kontrolišu se svakodnevno, iz rezervoara jednom nedeljno, a sa slavina potrošača analizira se oko 45 uzoraka dnevno, prema određenom planu uzimanja uzoraka.

Ilustracija
Ilustracija foto: Shutterstock

U toku jedne godine u laboratoriji Beogradskog vodovoda pregleda se oko 15.000 uzoraka, a u laboratoriji Gradskog zavoda za javno zdravlje oko 7.000 uzoraka vode.

Poslednji zvanični izveštaj s Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut" govori o najčešćim uzrocima bakteriološke neispravnosti vode za piće iz kontrolisanih vodovoda.

U saopštenju iz 2017. godine se navodi da je povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija koje imaju manji higijensko-epidemiološki značaj i nemaju uticaja na zdravlje.

U 2017. je registrovana jedna hidrična epidemija usled korišćenja sirove vode kao vode za piće:

− Najčešći uzroci fizičko-hemijske neispravnosti su povećana mutnoća i boja,povišene koncentracije gvožđa, mangana, amonijaka, nitrata, nitrita, kao i povećan utrošak kalijum-permanganata. Većina uzročnika fizičko-hemijske neispravnosti utiče na organoleptička svojstva vode a nema uticaja na zdravlje, dok neki uzročnici neispravnosti pripadaju grupi toksičnih i kancerogenih materija i imaju uticaja na zdravlje.

Podaci o bolestima povezanim sa hemijskom kontaminacijom se ne prate.

− U 2017. prisustvo rezidulnog hlora iznad MDK u vodi za piće javnih vodovoda gradskih naselja je zabeleženo u 0,4% analiziranih uzoraka vode za piće, što ukazuje na to da je potencijal stvaranja sporednih produkata dezinfekcije (trihalometana) neznatan.

− Izvestan broj vodovoda pripada grupi mikrobiološki neispravnih i grupi visoko rizičnih vodovoda zbog povećanog broja aerobnih mezofilnih bakterija koje imaju manji higijensko-epidemiološki značaj, dok su se u grupi ispravnih vodovoda našli vodovodi sa prisustvom patogenih bakterija u manje od 5% ispitivanih uzoraka- navodi se u izveštaju Instituta za javno zdravlje Batuta.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.