NA VRELOM BG ASFALTU OVAJ MLADIĆ ZABAVLJA NERVOZNE VOZAČE! Luka žonglira u srcu prestonice i IMA SAMO JEDAN SAN (FOTO)
Foto: Pavle Kunovčić

MLADA NADA

NA VRELOM BG ASFALTU OVAJ MLADIĆ ZABAVLJA NERVOZNE VOZAČE! Luka žonglira u srcu prestonice i IMA SAMO JEDAN SAN (FOTO)

Oni koje posebno oduševi, sete se, pa ovog umetnika i počaste

Objavljeno: 19:25h
Jelena Čabović

Gotovo je nemoguće proći pored tunela koji vodi do Zelenog venca, a ne primetiti momka koji je tu da zabavlja vozače koji čekaju zeleno svetlo na semaforu.

Na ovoj beogradskoj raskrnici u samom srcu grada Luka Petković (21) žonglira dok traje crveno svetlo. Pored toga što želi da zabavi druge on uspe i da zaradi.

Simpatičnog momka i entuzijastu zatekli smo na dobro poznatoj lokaciji, i uvideli da on zaista ulepšava 40 sekundi stajanja nervoznim beogradskim vozačima.

Vozači na prvu loptu, kad ga ugledaju, ne znaju šta ih je snašlo. Dok bake misle da je saobraćajni policajac u civilu i to komentarišu naglas, nema osobe u kolima koja tokom stajanja nije posmatrala njegov nesvakidašnji performans.

Oni koje posebno oduševi sete se, pa ovog umetnika i počaste.

Luka na 'sceni
Luka na "sceni" foto: Pavle Kunovčić

U Beograd je, kako nam kaže, došao iz Smedereva s namerom da studira na Teološkom fakultetu, ali je ubrzo shvatio da ga druge stvari čine srećnijim.

Kao mali sa sestrom je često posećivao smederevska pozorišta i cirkuske predstave. Tad se rodila ljubav prema cirkusu. Ne samo što je voleo da gleda cirkuske predstave, već je kao mališan poželeo i da učestvuje u jednoj od njih.

Luka Petković na predstavi
Luka Petković na predstavi foto: Privatna arhiva, Facebook

San mu se ostvario.

Za njega je žongliranje mnogo više od zabave.

- Tada počinješ da upoznaješ drugi deo sebe. To je ta desna hemisfera, a leva ruka. Kad upoznaš sebe, onda počinju da se dešavaju neverovatne stvari. Kreativnost dolazi samo odjednom - objašnjava on i prepričava kako je izgledalo kada je prvi put stao na štule.

To je baš bilo bacanje u vatru za mene. Morao sam da skontam da treba da čvrsto stojim na štulama i žongliram lopticama. Brzo sam da shvatio da treba te dve radnje odvojiti.

Beogradski asfalt za njega nije jedino mesto gde izvodi ovaj performans.

Luka sa svojom ekipom nastupa u cirkusima u "Ludifico" i"Kreativni pogon" u Novom sadu , "Inex cirkus " u Beogrdu, ali po brojnim festivalima poput "Cirkobalkan" festival i "Cirkusfera".

Ovaj mladi entuzijasta je pored cirkuskih predstava i žongliranja po svetskim i domaćim metropolama svirao muziku i igrao po kabareima. Putovao po Italiji, Fransuskoj, Americi ne bi li perfomanse koje izvodi sa svojom ekipom video i svet.

zPo ?

A post shared by luciano_el_mahico (@luciano_el_mahico) on

Od svoje ljubavi nije odustao, ali je tako rešio i da se obrazuje na akademiji u Italiji, ni manje ni više, kao cirkuzant.

Ovde žongliram ne bi li zaradio za školovanje u Italiji. Prošao sam prijemni na akademiji umetnosti u Italiji i sad skupljam novac za školovanje. Valjda se da ću za dve nedelje skupiti nešto para - s oduševljenjem nam je govorio.

Uzeo je kapu, krenuo od automobila do autobila koji su čekali da se upali zeleni svetlo i prikupljao novac za svoje školovanje.

Na pitanje da li može da se živi od ovog posla, kaže da ne želi da bude finansijski zavistan od roditelja, kao i da ne bi voleo da se jednog dana odrekne umetnosti zarad veće zarade.

Luka Petković zarađuje za školovanje tako što žonglira u srcu prestonice
Luka Petković zarađuje za školovanje tako što žonglira u srcu prestonice foto: Pavle Kunovčić

Ovom mladiću nije životni cilj da peva i igra u Knez Mihajlovoj ili na raskrsnicama u Beogradu ili bilo gde po svetu.

Luka ima više ciljeve.

- Kad budem završio akamediju u Italiji biću diplomirani cirkuzant. Engleski govorim, a italijanski učim. To je tako pevljiv jezik. Možda jednog dana budem u Srbiji modernizovao cirkus, poput onih svetskih. Nema više onih stvari na koje smo navikli. Francuzi su vam tate za cirkus. Fenonalni su.

Za ovaj posao kaže da je lep, zanimljiv, ali i fizički naporan, te tako ostane na ulici maksimalno sat i po vremena. Zabavi prolaznike, zaradi novac i "pali nazad".

Ukoliko sledeći put budete naleteli na ovog mladog zabavljača u srcu naše prestonice ili u nekim od svetskih gradova, pa možda i u Italiji, nemojte štedeti novac, već dajte vetar u leđa ovom mladom čoveku i pomozite mu da ostvari svoje snove.

U nastavku pogledajte performans koji Luka Petković svakodnevno izvodi:

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.