IDEALNO VREME DA SE OBOGATITE: Vrtoglavo skočile cene nekretnina u srpskoj prestonici!
Foto: Dragan Kadić

uvek se traži kvadrat više

IDEALNO VREME DA SE OBOGATITE: Vrtoglavo skočile cene nekretnina u srpskoj prestonici!

Na području bivše Jugoslavije jedino mogu da pariraju Zagreb, Ljubljana i nekoliko primorskih turističkih centara

Objavljeno: 18.08.2018. 10:02h
  • 3

Beograd je poslednjih sto godina jedan od najatraktivnijih destinacija za migracije na teritoriji zapadnog Balkana.

Uvek se traži kvadrat više. Zbog velike potražnje stanova, razvijene infrastrukture, mogućnosti zaposlenja, vrednost nekretnina u srpskoj metropoli daleko je veća od ostalih većih gradova u regionu. Na području bivše Jugoslavije jedino mogu da pariraju Zagreb, Ljubljana i nekoliko primorskih turističkih centara, gde su stanovi skuplji. Trenutno, u Beogradu su daleko jače cene stanova nego u Sarajevu, Podgorici i Skoplju.

Cene nekretnina u Beogradu tokom prvih šest meseci 2018. su porasle nekih šest procenata u odnosu na isti period lani. Od januara do kraja juna u svih 17 opština, prema podacima u izveštaju Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) prodato je 1.712 stambenih jedinica. Prosečna cena kvadrata u drugom kvartalu je 1.171 evro, navode Novosti.

Međutim, ako bi u analizu ulazile samo centralne gradske opštine, cena kvadrata u glavnom gradu Srbije je značajnije veća. Prosek popravlja veliki investicioni bum luksuznih stanova. Od 2015. godine pokazalo se da postoji opravdana glad za stanovima luksuznije gradnje. Kvadrat stana u elitnim novoizgrađenim četvrtima Savskog venca se prodaju oko 3.500 evra.

Prosečnu cenu pojačavaju prodati stanovi na Vračaru i Starom gradu. Ako se izuzmu prigradske opštine, cena kvadratnog metra stana u Beogradu je 1.450 evra.

Najskuplji nekretnine na prostoru bivše Jugoslavije su u Dubrovniku. Prosečan kvadratni metar košta neverovatnih 3.370 evra. Paprena je i Ljubljana, gde je kvadratni metar stana, u proseku prodavan za 2.750 evra. U Rovinju i Splitu kvadrat je 2.500 evra. U Zagrebu, prethodnih godinu dana kvadratni metar prodavao se u proseku za 1.800 evra. Toliku vrednost imaju i nekretnine u Budvi.

Istraživanja tržišta nekretnina pokazalo je da je cena kvadrata u Sarajevu i Podgorici kreće u proseku oko 1.000 evra. Međutim i ova vrednost kvadrata je klizna. Stanovi oko Baščaršije (centar Sarajeva) koštaju i do 1.600 evra. Tako je i sa urbanom zonom Podgorice, gde se kvadrat na šetalištu plaća do 1.500 evra. Cene stanova u Skoplju se kreću od 1.100 do 1.500 evra, u zavisnosti na poziciju stana u odnosu na reku Vardar.

Prema podacima specijalizovanog portala "Global properti gajd", vidimo da je najjeftiniji kvadrat od zemalja Evropske unije u Bugarskoj - u proseku košta 1.305 evra. U Sofiji prosečna vrednost kvadrata je od 1.100 do 1.400 evra.

U Mađarskoj je kvadrat je 2.215, a na Malti 4.576 evra. Cena kvadrata stana u većim gradovima Turske je 4.581 evro, u Švedskoj 6.991 evro, Sloveniji 2.922, Italiji 8.439. U Nemačkoj stambeno pitanje može da se reši za, u proseku, 5.907 evra po kvadratu, a u Danskoj za 4.279 evra. Ovaj sajt navodi da je u Austriji, gde ima najviše naših iseljenika, kvadrat stana košta neverovatnih 11.559 evra.

Ove analize "Global properti gajda" treba uzeti sa rezervom, jer su se oni isključivo fokusirali na gradove gde je najaktivnije tržište.

Jedan kupac je keširao čak 531.000 evra za dva stana od po 74 kvadrata u "Beogradu na vodi". Uz te dve nekretnine na elitnoj lokaciji, dobio je i dva garažna mesta. U Kneza Miloša, na mestu starog MUP zida se novi kvart, a kako se može videti na sajtu RGZ, jedan kupac je za 294.000 evra kupio stan od 98 kvadrata sa dva garažna mesta.

Podaci NKOSK pokazuju da su od aprila do juna u beogradskom regionu prodate ukupno 893 nekretnine, a od toga najviše na opštini Zvezdara, 153 stana, zatim na Novom Beogradu (137) i Zemunu (112). Kada se radi o ceni, ove godine u drugom kvartalu, prema podacima NKOSK, najskuplji prodati stanovi na opštini Savski venac gde je prosečna cena po kvadratu 1.705 evra, zatim Stari grad 1.631 evro i Vračar, po ceni od 1.582 evra. Kvadrat stana u Barajevu vredeo je 389 evra, u Lazarevcu prosečna cena kvadrata je 724, u Mladenovcu 567 i 510 u Sopotu.

Bonus video:

Espreso intervju - Miloš Jovanović

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media