Beograd dobio Bulevar DRAŽE MIHAILOVIĆA? Sugrađani i stanari ZBUNJENI ali im ne smeta OVA tabla! (FOTO )
Foto: Wikipedia

misteriozna ploča

Beograd dobio Bulevar DRAŽE MIHAILOVIĆA? Sugrađani i stanari ZBUNJENI ali im ne smeta OVA tabla! (FOTO )

Na raskrsnici Darvinove i Kumodraške ulice na Voždovcu

Objavljeno:

Poslednjih meseci ponovo su aktuelne ideje o otkrivanju groba, pa i podizanju spomenika Draži Mihailoviću, a malo ljudi zna da kontroverzni đeneral već ima svoj bulevar u Beogradu. Makar nezvaničan.

Naime, na raskrsnici Darvinove i Kumodraške ulice na Voždovcu, stoji stub sa tablom na kojoj piše - Bulevar Draže Mihailovića. Na prvi pogled, sasvim ista kao i na desetine hiljade drugih u gradu.

Ipak, sugrađani i stanari okolnih zgrada, iz Kumodraške i Darvinove ulice, kao i Bulevara Peka Dapčevića, koji svakodnevno prolaze pored ove misteriozne ploče, kažu da nisu ni znali da postoji, tačnije niko nije obraćao pažnju na nju.

- Prolazim ovuda već nekoliko godina, a nijednom do sada nisam video stub sa "novim imenom" ulice - pričaju nam radnici obližnjeg "Vulkanizera", a obezbeđenje ovog auto-servisa kaže da nije znalo da je stub postavljen, kao i da im ne smeta jer "Draža nije bio ratni zločinac".

Ploču i "novi naziv ulice" malo je teže primetiti, jer stub na kojem je postavljena znatno je viši od ostalih koji nose ploče sa imenima gradskih ulica. Takođe, može se primetiti da je tabla samoinicijativno napravljena, zbog belih traka koje su nalepljene i koje oivičavaju ime ulice dajući joj izdaleka približan izgled originalne table.

Prema rečima jednog od stanara obližnjih zgrada, Milivoja Kostića, "nezgodno je primetiti ploču, jer je na stubu previsoko postavljena".

Interesantno je što saobraćajna policija svaki dan stoji preko puta tog stuba i uopšte nisu reagovali, nisu ga ni primetili - kaže Milivoje i dodaje da ploča zbunjuje vozače, jer to nije pravi naziv ulice.

Ko je postavio ovu tablu nije poznato, a pojedine komšije kažu i da "ne znaju koga bi zvali kako bi se ona sklonila".

Ko postavlja table?

Ko će imati "svoje parče Beograda" predlaže Komisija za imenovanje ulica, trgova i postavljanje spomenika, a odlučuju gradski odbornici. Međutim, za postavljanje ploča sa nazivima ulica zadužen je Republički geodetski zavod.

Šta mislite, da li Beograd zaista treba da dobije Bulevar Draže Mihailovića?

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.