Počinje nacionalno takmičenje u pravljenju ajvara: Jubilarna peta sezona karavana Izađi mi na teglu
Foto: Rozana Sazdić

JEDINSTVEN DOGAĐAJ

Počinje nacionalno takmičenje u pravljenju ajvara: Jubilarna peta sezona karavana Izađi mi na teglu

Spremanje zimnice je mnogo lakše i zanimljivije u društvu, a ovaj karavan upravo to pruža učesnicima

Objavljeno:

Jubilarni peti karavan “Izađi mi na teglu”, nacionalno takmičenje u pripremanju najboljeg ajvara, biće održano od 17. avgusta do 13. oktobra, a karavan će obići više od 30 gradova širom Srbije.

Prvi u nizu događaja održaće se na Adi Ciganliji 17. avgusta od 11 do 18 časova, gde će se takmičiti ekipe iz Beograda, ovog puta sa Gradske opštine Čukarica. Potom se karavan seli u Brus, Kuršumliju, Vlasotince, Vladičin Han, Barajevo, Lazarevac, Zlatibor, Valjevo, Kraljevo, Suboticu, Kanjižu, Kruševac, Sokobanju, Zaječar, Leskovac, Niš, Zrenjanin i druge gradove koji se nalaze na mapi najvećeg gastronomskog karavana na Balkanu. U petoj sezoni karavan će okupiti oko 500 takmičarskih ekipa i 5.000 učesnika koji će od avgusta do oktobra ukrstiti svoje varjače, ispeći oko 15.000 kg paprike, što je čak 130.000 komada paprike!

foto: Rozana Sazdić

Ovaj, po mnogo čemu jedinstveni događaj svake godine kraj leta i početak jeseni učini zanimljivim i iznova svojim simpatičnim i provokativnim nazivom mami osmeh na lice. Organizatori se upravo tom činjenicom ponose i ističu da su u prethodnim godinama uspeli da vrate zdrav takmičarski duh među učesnicima, pre svega što učešće ne zahteva plaćanje kotizacije takmičara. Takmičarima u svakom gradu je obezbeđen štand opremljen šporetima za pečenje paprika i spremanje ajvara, stolovima, stolicama i svim potrebnim posudama. Svaka ekipa dobija i papriku u količini potrebnoj za pripremanje jedne „ture“ ajvara, zatim tegle, drva, ulje, šećer i so.

Spremanje zimnice je mnogo lakše i zanimljivije u društvu, a ovaj karavan upravo to pruža učesnicima. Svi zainteresovani mogu da prijave svoje ekipe, dobiju sav potrebni materijal i tako naprave za sebe besplatnu zimnicu, a uz to se odlično i zabave, jer će tokom celog dana biti organizovan bogat program. Pored svega, ako ekipa napravi najbolji ajvar dobiće i vredne nagrade. Prva nagrada u svakom gradu je šporet na kome su takmičari napravili pobednički ajvar i ta ekipa će predstavljati svoj grad u velikom finalu gde se sastaju pobednici iz svakog grada u borbi za titulu najboljeg ajvar majstora u zemlji. Ukupan nagradni fond u petoj sezoni karavana Izađi mi na Teglu iznosi preko 2.000.000 dinara.

foto: Rozana Sazdić

Organizatori takođe ističu da mi, kao nacija, bolji i originalniji proizvod od ajvara nemamo i da zahvalnost u borbi za podizanje kategorije ajvara i van granica naše zemlje kao extra delikatesnog proizvoda duguju brojnim partnerima koji su podržali i omogućili brz razvoj celokupnog projekta. Cilj je posve jasan, stvaranje značajno šireg tržišta na kome će dalje razni proizvođači ajvara i zimnice naći svoje mesto. S obzirom da su neki učesnici nakon pobede pokrenuli sopstvenu proizvodnju, a neki ostvarili i izvoz, postaje sve izvesnije da će to biti zanimljiva tržišna utakmica, dok se potraga za najboljim ajvar majstorima nastavlja.

Do sada su jug i sever zemlje izjednačeni u titulama. Gradovi koji su iznedrili apsolutne pobednike karavana i dali najbolje recepte su bili Leskovac, Kovačica, Bela Palanka i Kanjiža. Ko će ove godine odneti titulu i sesti na pobednički tron videćemo 13. oktobra u veliko finalu u Beogradu.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.