MNOGE ZGRADE KOJIMA SE DIVIMO U BEOGRADU SAGRADIO JE HITLER! Nacisti su nam ostavili u AMANET mnogo toga čega nismo ni svesni (FOTO)
Foto: Vladimir Milovanović, Nebojša Mandić, Dragan Kadić, Nebojša Mandić, Profimedia, Ilustracija

MALO POZNATA STVAR

MNOGE ZGRADE KOJIMA SE DIVIMO U BEOGRADU SAGRADIO JE HITLER! Nacisti su nam ostavili u AMANET mnogo toga čega nismo ni svesni (FOTO)

Šetamo ulicama, divimo se zgradama, mostovima, a ne znamo njihovu priču

Objavljeno:
Darko Zlojutro

"Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može se smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu",rekao je veliki Duško Radović. Međutim, dok šetamo ulicama prestonice Srbije retko se zapitamo ko je sve zidao i ukrašavao glavni grad Srbije. Espreso.co.rs vam donosi jednu zanimljivu i malo poznatu priču, a to je kako su Hitlerovi Nacisti ostavili uticaj na mnoge zgrade i ulice kojima se danas ponosimo.

Poznato je da Srbi vole da voze kola iz Nemačke, da im aparati u domaćinstvu budu iz Nemačke, a opšte je poznato da su devedesetih godina prošlog veka život davali za što više nemačkih maraka u džepu. Međutim kada bi vam danas neko rekao da su Slaviju, Pionirski park, mnoge zgrade kojima se danas divimo napravili baš Nemci i to oni Hitlerovi da li bi poverovali u to?

E, verovali ili ne to je tačno. Nacisti su ostavili dubok trag u istoriji Srbije i Beograda,ali i u infrastrukturi prestonice.

Beograd je pre Drugog svetskog rata bio najrazvijeniji grad tadašnje Kraljevine Jugoslavije, a sigurno i jedan od najrazvijenijih na Balkanu.

Nemački vojnici u Beogradu
Nemački vojnici u Beogradu foto: Wikipedia

Pored stotina fabrika u njemu je bilo i 170 škola, univerzitet, akademija, 27 bioskopa, mnogobrojna pozorišta i Narodna biblioteka. Kada je krenuo aprilski rat i bombardovanje većina kulturnih spomenika srušeno je, a o zgradama, putevima da i ne govorimo. Prema nekim podacima iz arhiva preko 9 hiljada stambenih objekata je teško oštećeno, a 740 zgrada je skroz uništeno.

Vojnici Trećeg Rajha su da bi sebi olakšali život u ventru prestonice raskršće od nekoliko ulica na mestu gde je današnja Slavija regulišu nešto slično poput neke od američkih raskrsnica u Nju Delhiju i tako je nastao današnji kružni tok.

Trg Slavija
Trg Slavija foto: Printscreen Youtube

Zgrada u Ulici kneza Miloša 69 u kojoj mnogi od nas danas idu da vade neophodna dokumenta takođe je plod Nemaca. Doduše na nju su najmanje uticali, jer je ona ostala čitava posle bombardovanja, a bila je i stambeni objekat.

Nacisti su je prvo iselili, a potom renovirali i od nje napravili, verovali ili ne sedište nacističke Agencije za razvoj koja se bravila gradnjom na prostoru Balkana.

Opština Savski venac
Opština Savski venac foto: Google street

Zgrada na uglu ulica kralja Milutina i Kralja Milana s druge strane novoizgrađenog Hitona takođe je Nemačke proizvodnje i služila je za smeštaj nemačkih oficira najvišeg ranga.

Zatim, mesto gde dočekujemo naše sportiste kada osvoje neku od medalja na najvažnijim takmičenjima - Stari dvor u kojoj sedi danas gradonačelnik Beograda takođe ima nacistički pečat. Pitaćete se kako? Evo ovako:

Nemci ispred porušenog Starog dvora 1944.
Nemci ispred porušenog Starog dvora 1944. foto: Wikipedia

Naime prvim bombama Hitlerove Nemačke koje su pale na Beograd srušen je Dvor, ali odmah nakon ulska Nemaca u Beograd počela je njegova obnova. Na njemu su radili zarobljeni Jevreji i sve do 1944. godine Nemci su radili na obnovi Starog dvora. Tako da sve što danas vidimo sagrađeno od Starog dvora sagrađeno je za vreme okupacije.

Najautentičniji ostatak nacističke gradnje je Stari savski most koga su Nemci za svoje potrebe izgradili 1942. godine. Da, to je onaj most koji je Miladin Zarić, učitelj koji je živeo u Karađorđevoj ulici junački sprečio njegovo rušenje kada su Nemci bežali iz Beograda.

Stari savski most
Stari savski most foto: Nebojša Mandić

Jedno od omiljenih mesta za odmor Pionirski grad na Košutnjaku bio je sedište nemačkog vojnog štaba za jugoistočnu Evropu, a deo onoga što su Nemvi tada izgradili i danas stoji u ovom delu Beograda.

Posle rata kompleks je preobraćen u dečji centar, premda su tadašnje mlade generacije znale čemu su te kućice usred šume do pre nekoliko godina služile.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.