GROZNICA ZAPADNOG NILA SE MUNJEVITO ŠIRI: Zaražena čak 32 Beograđanina, najugroženiji su stanovnici OVIH OPŠTINA!
Foto: AP

strava i užas

GROZNICA ZAPADNOG NILA SE MUNJEVITO ŠIRI: Zaražena čak 32 Beograđanina, najugroženiji su stanovnici OVIH OPŠTINA!

Najveći broj obolelih u Beogradu su lica preko pedeset godina

Objavljeno: 13:47h

Virus Zapadnog Nila sve više napada Beograđane skoro svih uzrasta. Zavod za biocide i medicinsku ekologiju dokazao je prisustvo zaraženih komaraca na čak 47 lokacija na teritoriji glavnog grada, dok je Gradski zavod za javno zdravlje (GZZJZ) od druge polovine juna do 26. jula registrovao 32 slučaja obolelih od ove groznice, od kojih je 27 sigurno potvrđenih i pet “verovatnih slučajeva”.

- Ova bolest može da ima i tragičan ishod po obolele, te je registrovan i jedan smrtni ishod u prestonici, osobe starije od pedeset godina - navode iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, uz napomenu da su najugroženiji hronični bolesnici.

Najveći broj obolelih u Beogradu su lica preko pedeset godina (23 ili 71,9 odsto), ali su registrovana i tri slučaja u starosnoj grupi od 20 do 29 godina koja do sada nije bila ugrožena.

Kako se zaštititi od komaraca?

foto: Pixabay.com

Oboleli su stanovnici sa deset opština, najviše je zaraženih na Paliluli (10) i u Zemunu (6), a zatim slede Rakovica (4), Čukarica i Novi Beograd (3), Vračar (2), te Mladenovac, Surčin, Stari grad i Sopot sa po jednim prijavljenim slučajem.

"Iako je bolest sezonska, potrebna je stroga kontrola i sistematski nadzor. Groznica se prenosi ubodom komaraca a najčešći simptomi su veoma slični gripu: povišena temperatura, glavobolja, umor, konfuzija, bol u leđima, mišićima i zglobovima, a može doći i do osipa kao i do uvećanja limfnih čvorova", navodi dr Krstić sa Infektivne klinike u Beogradu.

Zaprašivanje na tri opštine

Zavod za biocide, koji redovno vrši kontrolu komaraca, sprovešće u sredu u večernjim satima zaprašivanje i suzbijanje odraslih vrsta komaraca na teritoriji Novog Beograda, Surčina i Zemuna.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.